Kromowidjojo net naast podium in krankzinnige finale

In een krankzinnige finale is Ranomi Kromowidjojo haar troon op de 100 meter vrije slag kwijt geraakt. De Nederlandse zwemster, vier jaar geleden in Londen de koningin van het olympische bad, werd vijfde in een wedstrijd die twee complete outsiders op de hoogste trede van het erepodium deed belanden.

John Volkers
Ranomi Kromowidjojo. Beeld anp
Ranomi Kromowidjojo.Beeld anp

Peggy Oleksiak, een 16-jarige junior uit Canada, en Simone Manuel, een Amerikaanse van 20, tikten gelijk aan na 52,70 seconden. De internationale zwembond FINA rekent niet in duizendsten van een seconde, waardoor de gezamenlijke bezetting van het middelste vak van het rostrum een feit werd en er twee volksliederen gespeeld moesten worden.

Achter het tweetal, dat een gedeeld olympisch record zwom, kwam voor het eerst een te verwachten naam in het klassement. Sarah Sjostrom uit Zweden, de wereldrecord zwemmende vlinderslagwinnares van deze week, werd derde, gevolgd door de wereldkampioene 100 vrij van vorig jaar, de Australische Bronte Campbell.

null Beeld anp
Beeld anp

Zwakke Nederlandse zwemweek

Ranomi Kromowidjojo, nog niet in de glanzende vorm die ze zichzelf zo graag had toegedicht, zwom haar beste tijd in vier jaar en finishte als vijfde, in 53,08. Ze zei er dik tevreden mee te zijn. Het was een opmerkelijk herstel na een zwakke Nederlandse zwemweek die de hele ploeg leek aan te tasten, inclusief de kopvrouw zelf.

Kromowidjojo tikte aan voor de vrouw die in Rio niet kon verliezen, Cate Campbell. De wereldrecordhoudster (52,06) keerde als eerste in 24,77, maar blokkeerde totaal op de terugweg. Het zicht op de langs haar zwemmende Manuel deed haar verlammen. Ze werd zesde in 53,24, haar zwakste tijd in zeker drie jaar. In shock werd ze naar de kleedkamers gevoerd.

null Beeld anp
Beeld anp

Olympische druk

Kromowidjojo: 'Het was zo'n gekke uitslag dat aan de kant gekomen iedereen als een dwaas door elkaar heen liep. Zo van wat is hier gebeurd. Namen op het scorebord op een plek die je niet verwacht. Maar dat zijn olympische finales, daar gebeuren altijd rare dingen.' Voor de 50 vrij, haar slotnummer, verwacht de titelverdedigster soortgelijke ontwikkelingen. Ze wilde niets voorspellen, alleen dat 'iets moois' zou gaan worden en dat de Campbells niet in de recordvorm van eerder zijn.

Na donderdag weet iedereen in de wereldtop van het crawlen dat het veld daarom open ligt en dat niets gegarandeerd is. Dat heeft Kromowidjojo vier jaar op rij gezegd. Ze kreeg gelijk dat 'we' eerst maar eens moesten zien hoe Cate Campbell zich zou houden onder olympische druk.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden