Krol: geen verstand van cijfers, wel van subsidies

VAN ONZE VERSLAGGEVER JEROEN TROMMELEN

AMSTERDAM - Zijn vader mag dan accountant zijn geweest, zelf heeft hij 'geen verstand van cijfers', zegt Henk Krol meestal als er weer eens iets opduikt over de zwakke boekhouding van de failliete Gay Krant en de stichtingen daaromheen.

Het argument klonk vorig jaar, toen uitkwam dat hij geen pensioenpremie had betaald voor zijn voormalige medewerkers. En deze week opnieuw, toen minister Bussemakers liet weten dat ze 300 duizend euro subsidie van Krol gaat terugvorderen omdat de besteding van dat geld, onder meer voor een 'online ontmoetingsplaats voor jonge homo's', niet kan worden verantwoord.

Henk Krol heeft geen verstand van cijfers, maar des te meer van het binnenhalen van subsidie. In de nadagen van de Gay Krant dreef zijn uitgeverij Best Publishing Group voor een groot deel op financiële bijdragen van overheden en financiers van goede doelen. De nu door Bussemaker gewraakte subsidie was daar maar één van.

Rond 2006 deden Krol en de Stichting Vrienden van de Gay Krant zelfs een poging om in één klap 371 duizend euro los te weken van gemeentelijke overheden. Dat bedrag was uitgegeven voor de strijd voor het homohuwelijk tussen 1985 en 2001, stelden ze. De subsidieaanvraag kwam onder meer terecht bij de gemeente Best waar Krol woont en zijn bedrijven waren gevestigd.

Op het kostenoverzicht staan uitgaven voor juridisch advies, telefoonkosten en publiciteitskosten. Aan 'politieke lobby' was volgens de Vrienden van de Gay Krant in totaal 20 duizend euro uitgegeven. Maar specificaties of rekeningen zitten er niet bij, waardoor de uitgaven niet te checken zijn.

Ook wordt 78.900 euro geclaimd voor het doen van 'opiniepeilingen'. Verder wordt 5.900 euro opgevoerd voor 'studiereizen Hawaï' in 1997 (12 duizend gulden). In Hawaï werd een juridische procedure gevoerd over de mogelijkheid van een homohuwelijk.

In 1998 betaalde Henk Krol een deel van het feest rond de partnerregistratie van de bekende Nederlander Albert Mol, een persoonlijke vriend. Maar ook dat blijkt bij nader inzien onderdeel van de emancipatiestrijd. Het bedrag van 3.500 euro wordt in het overzicht opgevoerd als kostenpost.

Leo Bisschops, oud-wethouder van de gemeente Best, herinnert zich de aanvraag goed. Maar ook dat hij hem subiet heeft afgewezen, zegt hij. 'De argumentatie was dat het homohuwelijk voordelig was voor gemeenten, die extra leges ontvangen wanneer ook homo's mogen huwen.'

Hij wees het verzoek af omdat de gemeente geen activiteiten subsidieert die in het verleden hebben plaatsgevonden. 'Ik was wel blij dat ik me op die regel kon beroepen, want ik stond niet te trappelen hieraan mee te werken.' Het subsidieverzoek zelf kan de gemeente niet meer terugvinden. Dat is niet verwonderlijk, zegt de woordvoerder. Afgewezen aanvragen worden na enkele jaren vernietigd.

Een bijzondere kostenpost is de 9.500 euro die volgens Krol in 2001 is uitgegeven aan de 'ceremonie 1 april'. Dat betreft de feestelijke, eerste huwelijksvoltrekking van vier homoparen in de gemeente Amsterdam door burgemeester Cohen. Maar de kosten voor de ceremonie zijn destijds volledig door de gemeente betaald, stelt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam. 'Ik heb het nog eens nagevraagd, maar niemand herinnert zich het anders dan zo.'

Henk Krol zelf was donderdag niet bereikbaar voor vragen.

De accountant van Krol

Na op de vingers te zijn getikt door de Auditdienst van het Rijk, heeft de accountant van de bedrijven van Krol zijn 'goedkeurende verklaring' over de besteding van 300 duizend euro aan subsidie tussen 2008 en 2011 alsnog ingetrokken, stelt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar dat intrekken kan niet zomaar, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants, NBA. Een in het verleden goedgekeurde verklaring kan worden ingetrokken als er 'thans bekende en toen verborgen omstandigheden' bekend zijn geworden, zegt de organisatie. Als zulke nieuwe informatie er niet is, heeft de accountant destijds kennelijk zitten slapen of een verkeerde beoordeling gemaakt. Dat maakt hem vatbaar voor schadeclaims en voor klachten bij de tuchtraad van de NBA. De betrokken accountant Ton Timmermans van bureau NBA in Best wil zijn toezicht op de jaarrekeningen van de bedrijven van Krol niet toelichten. Vorig jaar bleek dat hij ook niet had gewaarschuwd toen de pensioenpremies van het personeel tussen 2004 en 2007 niet waren afgedragen. 'Onze beroepscode verbiedt daarover iets te zeggen en ik wil niet het risico lopen op een schadeclaim', zei hij toen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden