Krol: eensgezind verder met 50Plus na 'rimpelingetje'

De top van ouderenpartij 50Plus hoopt de rust in eigen kring te kunnen herstellen na het opstappen van partijvoorzitter Willem Holthuizen en twee andere leden van het hoofdbestuur.

DEN HAAG - Zij vertrokken zaterdag, na een hoog opgelopen conflict. De eerder door hen geroyeerde partijleden Dick Schouw en Adriana Hernández krijgen een nieuwe kans: hun royement is omgezet in een schorsing. Een beroepscommissie beslist binnenkort over hun toekomst in 50Plus.


In de partij was beroering ontstaan nadat leden van het hoofdbestuur (van de negen waren er vier afwezig) op 20 september hadden besloten dat het Bossche echtpaar Schouw-Hernández niet meer welkom was bij 50Plus. Hernández was zelf lid van het hoofdbestuur, maar afwezig. Schouw is campagneleider van 50Plus en tevens de oprichter van de lokale ouderenbeweging Ouderen Politiek Actief (OPA) die in maart in veel gemeenten wil meedoen aan de raadsverkiezingen. Eerder was hij actief voor Trots op Nederland (van Rita Verdonk) en de Piratenpartij.


Met zijn lokale initiatief handelt Schouw volgens sommigen in 50Plus in strijd met de partijlijn. De partij besloot eerder juist voorlopig niet lokaal actief te worden. Oprichter en senator Jan Nagel vreest problemen als een horde goedwillende politieke amateurs de partij overspoelt.


Schouw en Hernández legden zich niet neer bij hun royement en kregen steun van provinciale afdelingen en uiteindelijk ook van Nagel en partijleider Henk Krol. Zaterdag kwam Krol in het Utrechtse NH Hotel bijeen met provinciale vertegenwoordigers. Nog voordat die bijeenkomst begon, stapten de drie bestuursleden op. Behalve Holthuizen gaat het om vicevoorzitter Marion Schobre en penningmeester Anneke Nollen.


De resterende leden van het hoofdbestuur overleggen deze week over de samenstelling van een nieuw bestuur. Uit uitgelekte correspondentie blijkt dat de opgestapte voorzitter Holthuizen (oud- VVD'er en oud-burgemeester van Bussum) zich al een tijdje zeer kritisch opstelde tegenover Krol en Nagel. Holthuizen vroeg Krol vorige week een einde te maken aan de 'ongebreidelde bemoeienis' van Nagel met de bestuurlijke gang van zaken. In augustus al stond hij op het punt op te stappen. Hij mailde aan Nagel: 'Of je houdt je van nu af aan echt op de achtergrond of ik ben weg.' Afgelopen week vreesde Holthuizen al dat zijn einde in de partij naderde. 'Jan is op ramkoers.'


Krol zelf kreeg deze week van Holthuizen het verzoek feller van zich af te bijten bij de Algemene Politieke Beschouwingen. 'Als ik de krant moet geloven, moet je wat vuriger zijn', aldus Holthuizen. 'Een beetje heftig interrumperen? De oudjes wat meer naar voren halen?'


Krol liet zaterdag na afloop van het beraad in Utrecht weten dat de problemen voorbij zijn nu de top van het bestuur weg is. 'We gaan zeer eensgezind verder. Wij respecteren het opstappen van drie leden van het hoofdbestuur. Het royement van twee leden wordt omgezet in een schorsing, zodat de beroepscommissie van de partij deze kwestie zo snel mogelijk kan beoordelen.' Krol benadrukt dat er slechts sprake was van 'een rimpelingetje' in de partij en niet van een scheuring.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden