Krokodillen slaan toe in Darwin

Na twee doden door aanvallende zoutwaterkrokodillen in enkele weken, staan de Australische Northern Territories de jacht voorzichtig toe.

Kreten van bewondering stijgen op uit Crocodylus, de dierentuin in de Noord-Australische stad Darwin. Een forse zoutwaterkrokodil springt met kracht uit het water op, om een kip die aan een ketting hangt in zijn kaken te vangen. In een fractie van een seconde heeft het dier toegeslagen.

Het bliksemsnelle gedrag van de dieren oogst buiten gevangenschap minder bijval. In Northern Territory, de staat waarvan Darwin de hoofdstad is, zwemmen naar schatting zeker 75 duizend exemplaren vrij rond. En ze slaan geregeld toe als iemand zonder nadenken in een rivier stapt. De afgelopen weken hebben zoutwaterkrokodillen drie keer iemand aangevallen. Twee slachtoffers konden het niet navertellen.

Drastische maatregelen
De regering van Northern Territory heeft vorige week drastische maatregelen aangekondigd om die aanvallen tegen te gaan. Een gebied van 50 kilometer rond Darwin wordt vrijgemaakt van agressieve krokodillen. Jagers mogen per jaar 500 dieren schieten, en mondjesmaat wordt toeristisch jagen ingevoerd, zo liet de lokale minister van Milieuzaken weten.

In Crocodylus verdedigt verzorger Ruben Jones dit plan. ‘Er zijn veel mensen bijgekomen. Die gaan naar gebieden waar de krokodillen leven. De kans op een confrontatie stijgt, en niet iedereen gaat verstandig om met het gevaar.’

Uitgestorven
Begin jaren zeventig waren de zoutwaterkrokodillen in Northern Territory zo goed als uitgestorven. Er mocht vrij worden gejaagd en dat dreigde dramatisch uit te pakken. Sinds de diersoort in 1971 werd beschermd, is het aantal weer gegroeid, tot mogelijk 80 duizend nu.

De verhalen over fatale aanvallen nemen toe. Begin deze maand zwom een dronken man van 20 een rivier over. Verschrikte omstanders riepen dat hij moest doorzwemmen, maar hij haalde de overkant niet. De krokodil die hem te grazen nam werd afgeschoten. Een 9-jarige jongen die aan het vissen was, kon wel een aanval navertellen, zij het gewond.

‘Er moet veel meer bekend worden over deze dieren’, zegt verzorger Jones tijdens het voeren van zijn lievelingsbeest Erik, een enorm mannetje van 5 meter lang. ‘In de rivieren hier zitten krokodillen, en je gaat dus niet zomaar het water in. Als de politie je maant het water uit te gaan, moet je er niet in blijven, zoals onlangs gebeurde.’

Vallen
Reisleider Jami Brookes vaart toeristen door de Katherine-kloof, 300 kilometer ten zuiden van Darwin. In de rode wanden zijn rotstekeningen van Aboriginals te zien, in de regio een van de topattracties. Langs de rivier staan vallen, want het water wordt zo goed als het kan vrij van krokodillen gehouden.

‘Alle zoutwaterkrokodillen worden gevangen en naar een centrum gebracht’, zegt Brookes. In de droge tijd, vanaf mei, kunnen de toeristen veilig zwemmen, maar zo ver is het nu nog niet, getuige de waarschuwingsborden langs de oever. In de droge tijd staat het water zo laag dat de krokodillen niet meer vanaf de zee de rivier op kunnen zwemmen.

Krokodilvrij
Brookes weet hoe moeilijk het is een rivier krokodilvrij te maken. Geregeld komen de dieren terug, dit jaar zijn er twee gevangen in deze rivier. Hij gelooft dan ook niet dat het zal lukken om alle krokodillen uit de regio Darwin te krijgen.

‘Veel dieren moeten dan weg. Het is wat onrechtvaardig voor de krokodil. Als mensen tegen beter weten in gaan zwemmen in een rivier en worden opgegeten, is het niet de fout van de krokodil.’ Hij vreest dat alle ophef bezoekers kan wegjagen. Maar gevaar heb je overal. ‘In Afrika heb je tijgers en leeuwen, in Australië heb je krokodillen. Het risico is vergelijkbaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden