'Krokodil' Mnangagwa zweert te vechten tegen iedereen die de idealen van de Zanu-PF te schande maakten

De krokodil bijt naar zijn oude baas. De zeventiger Emmerson Mnangagwa was decennialang een vertrouweling van Robert Mugabe en deed met liefde het vuile werk voor de president.

Sacha Kester
null Beeld AP
Beeld AP

Sinds een paar jaar werd 'de Krokodil', zoals de bijnaam van Mnangagwa luidt, zelfs klaargestoomd om Mugabe op te volgen. Maar na zijn plotselinge ontslag als vicepresident, vorige week, lijkt hij nu met hulp van het leger wraak te willen nemen op zijn vroegere strijdmakker.

Emmerson Dambudzo Mnangagwa wordt op 15 september 1942 (of 1946, dat is niet duidelijk) geboren in de Britse kolonie Rhodesië. Nadat hij als tiener op instigatie van de net opgerichte Zanu-beweging een militaire training heeft gevolgd in China, krijgt hij de leiding over een groep strijders die de Krokodillenbende wordt genoemd. Ze vechten tegen het blanke bewind en blazen treinen op, maar in 1965 wordt Mnangagwa gearresteerd en verdwijnt hij voor tien jaar achter de tralies, waar hij martelingen ondergaat.

In de gevangenis leert hij Robert Mugabe kennen. De twee raken bevriend, en als Mugabe later in ballingschap in Mozambique verblijft, neemt hij Mnangagwa aan als zijn assistent.

Na de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980 komt Mugabe aan de macht en wordt Mnangagwa in zijn kielzog onder meer voorzitter van het parlement, minister van Nationale Veiligheid en van Justitie.

Er zijn twee episodes waardoor Mnangagwa de bevolking misschien nog wel meer angst inboezemt dan Mugabe. In de jaren tachtig is hij betrokken bij de geweldscampagne tegen het Ndebele-volk in het zuiden van het land. Duizenden mensen worden vermoord, maar Mnangagwa, die op dat moment hoofd is van de inlichtingendiensten, heeft altijd volgehouden dat hij daar niets mee te maken heeft gehad en dat het leger de schuldige is.

In 2008 mag hij de verkiezingscampagne van Mugabe vormgeven. Die loopt echter niet zoals gewenst: oppositieleider Morgan Tsvangirai wint de eerste ronde van de verkiezingen, waarna honderden van diens aanhangers omkomen bij een terreurcampagne. Het gevolg: Tsvangirai trekt zich terug, en Mugabe blijft op het pluche zitten. Mnangagwa wordt zijn nieuwe minister van Defensie.

Hoe goed Mnangagwa's relatie met de president ook altijd geweest is, Mugabes vrouw Grace zit nog net iets dichter bij de macht - en ook zij blijkt politieke ambities te koesteren.

Op 6 november wordt Mnangagwa plotseling ontslagen en beschuldigd van 'samenzwering met blanken' en zelfs hekserij. Hij ontvlucht het land, maar hij zweert 'met hand en tand te zullen vechten tegen iedereen die de oorspronkelijke idealen en waarden van de Zanu-PF te schande hebben gemaakt'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden