Krokante kipfilets met mayonaise en augurk

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Krokante kipfilets met mayonaise en augurk (fout gerecht voor 2 tot 4 personen).

Beeld Marcus Huibers

Voor de Volkskrantlezer die bij zijn ochtendkrantje ontbijt met eieren met spek en kaas, een glas melk, en vooruit, een lekkere bacardi-cola om de dag goed te beginnen, was het even slikken afgelopen dinsdag. Op pagina 2, naast de column van Bert Wagendorp, viel in dikgedrukte letters het volgende gebod te lezen: 'We moeten minder vlees en andere dierlijke producten (melk, kaas) gebruiken, minder alcohol en frisdrank drinken en sowieso over de hele linie minder consumeren. Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook goed voor het milieu.'

Op zich niets nieuws, maar het staat in een rapport van het RIVM, dus dan is het echt zo en moeten we er iets mee. Ook minder uitbundig ontbijtende abonnees zal de moed in de schoenen zijn gezonken, want het werd gaandeweg het bericht alleen maar treuriger: 'Onze huidige eetgewoonten zijn verspillend, milieubelastend, ongezond en dikmakend.'

Er is eigenlijk maar één remedie, en dat is minder, minder, minder. De mensen zijn verrot, die doen zoiets niet uit vrije beweging, dus het beste is belasting op vlees en ander ongezond voedsel te heffen.

Ligt het aan mij, of heeft 2017 tot nu toe alleen nog maar slecht nieuws in petto gehad? Zo'n carnivorentax lijkt me om allerlei redenen een slecht plan, maar het zou me niks verbazen als die er gaat komen. In een vlaag van nostalgie ben ik meteen kipfilets gaan paneren. Dat lijkt me typisch zo'n foute, ongezonde snack die ooit nog eens verboden gaat worden, dus sla vooral toe, nu het nog kan.

Bereiding

Leg de kipfilets tussen twee lagen plastic folie, en sla ze een beetje plat met iets zwaars, zoals een koekenpan. Leg ze minimaal een uur in de karnemelk. Dep ze daarna droog en kruid met peper, zout en koriander.

Paneer de kipfilets: haal ze eerst door de bloem, daarna door het losgeklopte ei, en ten slotte door de panko.

Pureer de helft van de augurk met de mayonaise, en snijd de andere helft in kleine stukjes.

Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de kipfilets om en om goudgeel en knapperig, in 3 tot 4 minuten per kant. Serveer de kipfilets met de augurkenmayo, wat stukjes augurk en de citroen - vooral die laatste is essentieel. Lekker met kropsla en frieten.

volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

2 biologische kipfilets
300 ml karnemelk
peper en zout
gemalen koriander
patentbloem
1 ei
50 g panko (Japans paneermeel)
100 g zoetzure augurk
75 g mayonaise
olijfolie
partjes citroen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden