Kroes wantrouwt Microsoft en geeft boete van 899 mln

Brussel geeft Microsoft nieuwe boete: 899 miljoen euro...

Van onze correspondent Bart Dirks

BRUSSEL Microsoft moet geen persberichten met goede bedoelingen rondsturen, maar werk maken van het vrijgeven van de blauwdruk van zijn besturingssystemen. ‘Praatjes maken is goedkoop, de regels negeren is duur’, zei eurocommissaris Neelie Kroes (Mededinging) woensdag op een persconferentie. Ze kondigde een boete van 899 miljoen euro aan voor het Amerikaanse softwarebedrijf, de derde boete in vier jaar.

De aanleiding voor de boetes is de weigering van Microsoft om concurrenten tegen een redelijke vergoeding informatie te verschaffen, zodat hun programma’s goed konden draaien op servers (netwerkcomputers) en Windows-pc’s.

De Europese Commissie had Microsoft daar al in maart 2004 voor beboet met 497 miljoen euro. In juli 2006 volgde een sanctie van 280 miljoen euro, omdat Microsoft bleef weigeren de informatie te delen met concurrenten. Het duurde echter tot oktober 2007 tot de informatie daadwerkelijk voor een redelijk bedrag beschikbaar was; vandaar de derde boete.

Microsoft tekende in 2004 beroep aan bij het Europese Hof van Justitie. Maar de hoogste Europese rechters stelden Microsoft in september 2007 in het ongelijk. Bovendien had het softwareconcern niet mogen wachten op het vonnis, voor ze voldeed aan de Brusselse eisen.

Microsoft is volgens Kroes het eerste bedrijf in vijftig jaar dat een boete heeft gekregen voor het niet nakomen van een beslissing van de Europese Commissie. Het bedrag is bovendien een record.

Microsoft liet gisteren in een reactie weten dat de boetes gaan over overtredingen in het verleden, en dat de bijna-monopolist er nu alles aan doet om informatie wél met andere softwarebouwers te delen.

Brussel is in januari namelijk opnieuw een onderzoek begonnen. Dat gaat over het vrijgeven van de broncodes van Microsoft Vista en Office 2007. Topman Steve Ballmer beloofde vorige week in een persbericht dat een deel van die blauwdruk snel beschikbaar komt.

Die belofte maakt geen enkele indruk op Kroes. ‘Een persbericht verandert in de praktijk nog niets. We willen geen retoriek, maar concrete stappen. We hebben daar ervaring mee, want het is niet de eerste keer dat Microsoft zoiets aankondigt. Als je naïef bent, kun je al vier keer hebben gedacht dat alles in orde komt.’

Het totaal van de Brusselse boetes voor Microsoft is uitgekomen op 1.676.000.000 euro, ofwel bijna 1,7 miljard. Het geld wordt verdeeld onder de EU-landen. ‘Het doet me geen plezier om boetes uit te delen’, aldus Kroes. ‘Microsoft had andere acties kunnen ondernemen om ze te voorkomen.’ De nieuwe boete van 899 miljoen euro had nog hoger kunnen uitvallen. Brussel kon maximaal 1,5 miljard euro straf opleggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden