Kroes stuit meteen op eigen verleden

Neelie Kroes krijgt als eurocommissaris meteen te maken met een onderzoek naar illegale afspraken van een bouwbedrijf waaraan ze zelf jarenlang verbonden is geweest....

Door Jan Meeus en John Schoorl

De onderneming, het beursgenoteerde Ballast Nedam, wordt door de Europese Commissie verdacht van deelname aan een Europees kartel op de markt van bitumen, een grondstof voor asfalt.

Kroes, die op 1 november als eurocommissaris Mededinging aan de slag gaat, liet kort na haar benoeming aan commissievoorzitter Barroso weten alle onderwerpen uit haar portefeuille te zullen overdragen als sprake mocht zijn of lijken van persoonlijke belangenverstrengeling.

Of dat betekent dat ze dit kartelonderzoek niet zal leiden, is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het directoraat-generaal Mededinging moet daarover op 1 november een beslissing worden genomen. Kroes laat via haar woordvoerder weten dat dit een zaak is waarvoor de gedragscode is opgesteld die zij in september aan Barroso heeft gestuurd.

De voormalige VVD-minister deed de toezegging aan Barroso naar aanleiding van twijfels van europarlementariërs over haar onafhankelijkheid en objectiviteit als eurocommissaris. Kroes bekleedde tot voor kort tientallen toezichthoudende functies in het zakenleven, waaronder sinds 1990 als commissaris van het bouwbedrijf Ballast Nedam. Het onderzoek naar het zogeheten bitumen-kartel loopt sinds oktober 2002 naar dertien bedrijven uit Nederland, België, Duitsland, Portugal en Spanje.

Behalve Ballast Nedam, dat dit onderzoek bevestigt, wordt de bouwbedrijven Dura Vermeer, Heijmans en BAM betrokkenheid bij dit kartel verweten. Olieverwerkende bedrijven als Shell en BP maken hier deel van uit.

Dit Europees onderzoek heeft niets te maken met de grootscheepse naspeuringen van de Nederlandse kartelpolitie NMa naar bouwfraude. In dat onderzoek is Ballast Nedam twee keer op de vingers getikt voor prijsafspraken in de asfaltsector. Daarnaast kreeg de onderneming een boete van 14,5 miljoen euro voor illegaal overleg rond Schiphol .

De overtredingen werden gepleegd in de periode dat Kroes als commissaris actief was. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben daarom al eerder opheldering geëist over haar mogelijke nalatigheid als toezichthoudend functionaris bij Ballast Nedam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden