Kroes: Nederland kan niet zonder Europa

Geen enkel Europees land, ook Nederland of Duitsland niet, kan zich in het mondiale geweld door opkomende economieën alleen staande houden. Samenwerking binnen Europa is daarvoor nodig. Dat stelt Europees commissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) maandag in een vraaggesprek met ANP.

Neelie Kroes.Beeld AFP

'We hebben een kroonjuweel in handen met de Europese interne markt', meent Kroes. Het vrije verkeer van personen en goederen binnen Europa is uniek in de wereld, benadrukt de vice-premier van de Europese Unie. Volgens haar proberen andere landen dit versneld in te lopen. 'Het idee van 'we redden het wel in ons uppie' is niet reëel. Andere landen wachten echt niet.'

Dat Europa steeds meer scepsis oproept, betekent alleen maar dat veel duidelijker moet worden gemaakt wat Europa doet voor de burger en wat Europa kan betekenen, aldus Kroes. 'Burgers zijn echt wel in meer geïnteresseerd dan in de crisis.'

Innovatie is wat Kroes betreft daarbij een sleutelwoord. 'We moeten ons niet te veel laten afleiden van deze route door de financiële crisis.' Innovatie biedt het bedrijfsleven kansen, een land economische ontwikkeling en de consument verbeterde producten of diensten. Als voorbeelden noemt Kroes verduurzaming van de energievoorziening of de zorg voor schoon drinkwater.

Het zou in de discussies over Europa dan ook over de toekomst moeten gaan. Perspectief bieden, aldus Kroes en niet zoals met name de PVV bekrompen met de rug naar de werkelijkheid staan. Ook de SP straalt in haar optiek weinig creatiefs uit in het debat over Europa. In een interview afgelopen weekeinde in het AD zei Kroes nog te pleiten voor een ruime meerderheid voor in haar ogen realistische partijen (VVD, CDA, PVDA, GroenLinks en D66).

Kroes is maandag aanwezig bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Delft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden