Kroes moet blijven

Wie wordt de eerste voorzitter van de Europese Raad? Deze week staat dit agendapunt centraal in het dagelijkse overleg tussen de regeringsleiders van de Europese Unie....

Dit schimmenspel is voor Polen aanleiding te pleiten voor het opengooien van de benoemingsprocedure. Kandidaten moeten zich van tevoren bekendmaken, hun ideeën presenteren en solliciteren bij de regeringsleiders van de Europese Unie. Het is een sympathieke gedachte, die in dit stadium helaas weinig realiteitsgehalte heeft.

Het afbreukrisico voor zittende premiers als Balkenende en Van Rompuy is daarvoor te groot. Deze kanshebbers kunnen zich niet permitteren publiekelijk hun positie als regeringsleider in de waagschaal te stellen.

Dat neemt niet weg dat de gang van zaken onbevredigend is en de vooroordelen van sceptische Europeanen over de achterkamertjespolitiek in Brussel aanwakkert. Daarom is het verfrissend dat eurocommissaris Neelie Kroes wél publiekelijk laat weten een tweede termijn te ambiëren.

Als commissaris voor mededingingsbeleid heeft Kroes het aanzien van de Europese Unie een enorme oppepper gegeven. Ze heeft een ware kruistocht tegen prijsafspraken en kartelvorming gevoerd. Ze legde zonder aanzien des persoons hoge boetes (in totaal niet minder dan 12 miljard euro) op aan producenten in uiteenlopende bedrijfstakken. Daarmee liet de Europese overheid het grote bedrijfsleven haar tanden zien, ten bate van eerlijke concurrentie en van de consument.

Kroes toonde vorig jaar begrip voor de acute problemen van het bankwezen na het uitbreken van de kredietcrisis. Ze gaf toestemming aan nationale overheden om hun banken te hulp te schieten. Maar nu het gevaar van het omvallen van systeembanken is geweken, toont Kroes zich terecht weer van haar strenge kant. Banken zonder steun mogen immers niet worden benadeeld ten opzichte van banken die hun hand bij de staat moesten ophouden.

Het is daarom moeilijk te verteren dat de Nederlandse regering zich niet lijkt te willen inzetten voor een tweede termijn van Kroes op haar zware portefeuille in de Europese Commissie. Zeker wanneer het zou gaan om kleine partijpolitiek. Zo zouden het CDA en de PvdA hun eigen kandidaten naar voren willen schuiven, ten koste van VVD-prominent Kroes.

Vijf jaar geleden trok premier Balkenende zich gelukkig van dergelijke overwegingen niets aan. Precies op het juiste moment schoof hij Kroes naar voren als bij uitstek gekwalificeerde vrouw op een sleutelpost. Nu zij zich meer dan waargemaakt heeft, moet de Nederlandse regering zich sterk maken voor haar herbenoeming.

Door regeringsleiders en captains of industry die niet aan tegenspraak gewend zijn te trotseren, heeft Kroes in de hele wereld respect afgedwongen. Gegeven de wenselijkheid van continuïteit in economisch turbulente tijden en het fragiele gezag van de Europese Unie is een tweede termijn voor Neelie Kroes als eurocommissaris voor mededinging van internationaal belang.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden