Kroes/Cruise

Een goed schrapmes is onontbeerlijk voor het maken van een goede woordspeling.

Vraag: is het sterke gerucht waar dat NuSport.nl niet wordt opgeheven? Klopt. Wat er ook met NuSport gaat gebeuren, het blijft. Ontzettend ouderwets om te zeggen: FHM stopt, Playboy stopt, Intermediair is gestopt. Die bladen stoppen niet, ouwe kokerdenkende printfetisjist, ze gaan door, op de 2013-manier. Ze gaan online, 'uitgebreider en actueler dan ooit'. Ouderwets woord: opheffen.


Vraag: waarom gebruiken sommige tijdschriften nooit woordspelingen?


Uit taalarmoe. Ik vroeg het ook wel eens, op een redactie. Het antwoord was dan (verveeld kijken, linkerschouder beetje ophalen): we vinden woordspelingen geforceerd, vaak flauw. Het antwoord moet eigenlijk zijn: we proberen het wel eens, stiekem, thuis, maar wat blijkt: we kunnen het niet, het is snel geforceerd en vaak flauw.


Woordspelingen maken is vooral woordspelingen schrappen. Nee, niet meer 'Kiplekker' boven een kipproductie. Nee, ook niet meer 'Kakelvers'. Alstublieft niet meer, ook al ben je schoolkrant. Want, verveeld kijkende redacteur, het gaat natuurlijk niet om flauwe, geforceerde bedenksels; die zijn flauw en geforceerd, die schrap je. Het gaat om headings met stopkracht. Het gaat om vondsten waar je aan blijft haken. En ergens aan blijven haken is al heel wat. Eén intrigerend knipoogwoord kan het verschil maken.


Niet meteen Volkskrants bijlage V noemen, maar wel gauw. Viva, VARAgids. Wehkamp. AH's magazine Wat Handig, maar ook het meeneemblad van supermarktketen DEKA: voor uw pizza, de lekkerste bodembedekkers. Of, in hetzelfde blad boven de wat-doe-ik-op-mijn-broodwedstrijd: wie is de beste belegger van Nederland?


Zes zwangere fotomodellen tonen in Vrouw hun prachtige bolle buik: Modelbuiken. Succesacteur Gijs Naber wordt in de Volkskrant persoonlijk geïnterviewd: Naber tot U. Kop bij een verhaal over de familietrekjes van Wilfred Genee: Geneetisch. In de Volkskrant een jubelende kritiek voor de James Bondfilm Skyfall: Sky High. Elk watersportblad in april: Opening Jachtseizoen. In ANWB's Kampeerkampioen: Goed uitgerust op vakantie. In Quote, over de risico's van de samenwerking KLM/Air France: Vluchtgevaar. Ouders van Nu, veel kinderen sabbelen op hun tenen: Voetzoekers. Bisschop Punt moest verdwijnen, zes keer gelezen: Punt uit. Rubriek in mannenblad, over slechte seks: Met peren. In Viva over lingerie: Van onder goed. In Volkskrant Magazine, afgelopen zaterdag, over de comeback van het afrokapsel: Kroes control. Twee jaar geleden in een vrouwenblad, over het perfectionisme van Neelie Kroes: Kroes control. De Argentijnse Feyenoordspits Julio Ricardo Cruz heerste in het strafschopgebied: Cruz control. Speciaal voor de luxecruise ging de Surinaamse uitgebreid naar de kapper. Cruisehaar. Of: Cruisekop. Wolter Kroes treedt op gedurende de oceaanreis: Wolter Cruise. Nou, dan ook Doutzen maar, ze liep een show tijdens dezelfde overtocht. En reken maar dat die ook alles onder controle had.


Ik wil maar zeggen: het is vooral schrappen.


Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden