Kroatische politie pakt hoogleraren op wegens smeergeld

De Kroatische politie heeft donderdag een grootscheepse inval gedaan in drie faculteiten van de Universiteit van Zagreb om een einde te maken aan de praktijk van steekpenningen bij tentamens....

Reuters en AFP

Tijdens een persconferentie zei politiecommandant Marijan Benko dat de politie over ‘onweerlegbaar bewijs’ beschikt dat de hoogleraren smeergeld aannamen om studenten voor tentamens of toelatingsexamens te laten slagen. Steekpenningen voor een tentamen bedragen 400 tot 2.000 euro, de omkooppremie voor het toelatingsexamen kan oplopen tot 9.000 euro.

De politie zei al een jaar onderzoek uit te voeren naar de fraudepraktijken op de universiteit. De ondervraagden worden ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen of als tussenpersoon te hebben opgetreden.

De politie wilde de identiteit van de hoogleraren niet onthullen, maar de Kroatische nieuwssite Javno noemde wel namen. Het gaat om professoren van de faculteiten economie, transport en bouwkunde. Een van de professoren is een voormalig minister, van wie studenten meldden dat hij twee villa’s, een exclusief appartement en enkele dure auto’s bezit.

Kroatië is kandidaat voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het land hoopt in november 2009 de onderhandelingen over toetreding af te ronden. Of dat lukt, hangt in belangrijke mate af van de strijd tegen corruptie, die een groot probleem vormt in het land.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden