Kroatische journalist komt niet opdagen voor Joegoslavië-Tribunaal

Het proces tegen de van minachting van het hof beschuldigde Kroaat Josip Jovic voor het Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties is maandag verdaagd tot 11 juli omdat Jovic niet is komen opdagen....

AP

Het tribunaal vervolgt Jovic omdat hij in 2000 in de krant Slobodna Dalmacija, waarvan hij destijds hoofdredacteur was, de naam publiceerde van een beschermde getuige - de voormalige president van Joegoslavië en huidige president van Kroatië, Stipe Mesic. Mesic trad op als getuige in het proces tegen de Bosnisch-Kroatische oud-kolonel Tihomir Blaskic, onder voorwaarde dat zijn identiteit geheim zou blijven. Blaskic kreeg acht jaar cel en kwam in 2005 op vrije voeten.

Jovic houdt vol dat de publicatie in het algemeen belang was. Hij weigerde aanvankelijk zich aan het VN-hof over te geven, omdat dit volgens hem niets te zeggen heeft over de inhoud van Kroatische kranten. Jovic heeft bijval gekregen van mensenrechtengroepen en mediawaakhonden als Verslaggevers zonder Grenzen, maar kan desalniettemin als hij schuldig wordt bevonden een maximale celstraf van zeven jaar en een geldboete van honderdduizend euro opgelegd krijgen. Volgens de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal is het belangrijk de namen van getuigen te beschermen omdat die anders uit angst voor represailles niet langer beschikbaar zullen zijn voor het hof.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden