Kroatië verkleint kans op toetreding tot de EU

De kans dat de Europese Unie deze maand onderhandelingen begint met Kroatië over toetreding tot de EU is uiterst klein geworden na een negatief rapport van Carla del Ponte, de hoofdaanklaagster van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag....

Van onze correspondent Bert Lanting

In een brief aan de EU-lidstaten concludeert Del Ponte dat de Kroatische autoriteiten tot nog toe onvoldoende met het tribunaal meewerken.

Het tribunaal eist dat Kroatië generaal Ante Gotovina uitlevert. Hij wordt verantwoordelijk gesteld voor het vermoorden van 150 Servische burgers tijdens het Kroatische offensief om de Krajina-regio op de Serviërs te heroveren. Daarbij werden 150 duizend Serviërs uit de streek verdreven.

De EU-leiders besloten eind vorig jaar dat de toetredingsonderhandelingen op 17 maart zullen beginnen. Als voorwaarde stelden zij wel dat Kroatië volledig meewerkt met het tribunaal.

De Kroatische regering houdt vol dat ze haar uiterste best doet om Gotovina te pakken te krijgen. Volgens Zagreb is de generaal, die vooral in nationalistische kringen als een volksheld wordt gezien, spoorloos. In haar brief aan de EU-landen schrijft Del Ponte dat Gotovina zich wel degelijk 'binnen het bereik' van de Kroatische regering bevindt.

De ambassadeurs van de EU-landen in Brussel zullen de kwestie vandaag bespreken. Volgens diplomaten zijn de EU-landen diep verdeeld over de vraag of de EU toch toestemming voor de besprekingen moet geven.

Vooral Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen vinden dat het oordeel van Del Ponte zwaar moet wegen. Als de EU haar advies naast zich neerlegt, zal dat volgens hen hetgezag van het tribunaal ondermijnen.

Hongarije en enkele andere landen vinden dat Kroatië genoeg heeft gedaan om te proberen de generaal te pakken te krijgen. Zij zijn bang dat afwijzen de nationalistische krachten in Kroatië en ook Servië alleen maar in de kaart zal spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden