Kroaat moet voor 25 jaar gevangenis in

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft vijf Bosnische Kroaten voor misdrijven tegen de menselijkheid veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De vijf hadden in april 1993 in het dorp Ahmici 103 Moslims in koelen bloede vermoord....

De voorzitter van het tribunaal, Antonio Cassese, zei dat de slachtpartij in Ahmici op 16 april 1993 'de geschiedenis ingaat als een van de verderfelijkste illustraties van onmenselijkheid van mens tot mens'.

Cassese liet erop volgen: 'Vandaag moet de naam van Ahmici worden toegevoegd aan de lange lijst van vroeger onbekende gehuchten en steden die herinneren aan afschuwelijke daden en ons allemaal vanafschuw en schaamte doen huiveren.'

De Italiaan noemde Dachau, Soweto, My Lai. De rechter erkende dat zijn tribunaal niet de hoogste verantwoordelijken voor het bloedbad in Ahmici had berecht: 'de planners en opdrachtgevers...'

Openbare aanklager Carla del Ponte noemde het Ahmici-proces de eerste test-case voor de beoordeling door het Tribunaal van gevallen van 'etnische zuivering, puur en simpel'. Haar woordvoerder Paul Risley zei: 'De uitspraak en de vonnissen van de rechters vormen de maatstaf voor de berechting van toekomstige gevallen van etnische zuivering die voor dit tribunaal worden gebracht.'

Vladimir Santic, de commandant van de beruchte militaire politie-eenheid, die bekend stond als 'de Jokers', was op bevel van hogerhand Ahmici binnengevallen en had samen met zijn mannen van de zogeheten Kroatische Defensiemacht de 103 moslim-bewoners, onder wie 33 vrouwen en kinderen, afgeslacht. De 172 huizen van de Moslims en twee moskeeën werden platgebrand; alle huizen van Kroaten waren gespaard.

Naast de 25 jaar voor Santic gaf het Joegoslavië-tribunaal Drago Josipovic vijftien jaar, de gebroeders Zoran en Mirjan Kupreskic en hun neef Vlatko tien jaar. Een zesde verdachte, Dragan Papic, is vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De advocaten van de veroordeelde Kroaten overwegen in beroep te gaan tegen de vonnissen van het Joegoslavië-tribunaal. Als zij niet in beroep gaan moeten Santic en zijn medeplichtigen hun straf uitzitten in een van de Europese landen, die zich bereid hebben verklaard de oorlogsmisdadigers uit de Bosnische oorlog gevangen te zetten.

Het tribunaal heeft tot nu toe in acht zaken uitspraak gedaan. Zeven veroordeelden zijn in beroep gegaan. Een zit zijn straf uit in Noorwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden