Kritische PvdA-jongeren discussiëren over toekomst tijdens festival; Niet Nix doet aan 'leuke politiek'

Parasieten zijn het, vindt PvdA-denker Bart Tromp, omdat ze leven op de zak van de partij. Maar voor klaplopers weet Niet Nix, een groep kritische jongeren in de PvdA, toch verbluffend veel volk op de been te brengen....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Niet Nix belooft tevoren de modernste politieke bijeenkomst ooit. Het nieuwe zit 'm in de moderne technologie. Er is een future flop en een digitaal referendum. De flop is voor wie het thuis allemaal wil bestuderen. Een chipcard geeft zaterdag toegang tot het referendum dat zich, geheel in lijn met de universitaire wortels van Niet Nix, beperkt tot milieu, onderwijs en partijpolitiek.

Paars mag van 64 procent van de aanwezigen doorgaan, ook al is het met het milieu (65 procent) en het onderwijs (70 procent) de afgelopen vier jaar niks geworden. De stemmen staken waar gevraagd wordt naar directe verkiezing van burgemeester, commissaris van de koningin en minister-president. Maar de fractie in de Tweede Kamer mag van 60 procent op de schop. De leiding van de fractie niet uitgezonderd.

'We willen geen heilige posities', zegt Niet Nix-woordvoerder T. Wallaart. Maar als Niet Nix het voor het zeggen had, mag fractieleider Wallage opstappen. Wallage, laat op de avond 'Wally' gedoopt in een sketch tussen oud-voorzitter Rottenberg en een namaak-Bouterse, is de grote afwezige. Het wordt hem kwalijk genomen. 'Hij gaat niet voor in het maatschappelijk debat', zegt Wallaart, die pleit voor openheid en vernieuwing en die beide mist bij de fractietop.

De lovebaby van het festival wordt aan het eind van de middag onverwacht minister Ritzen van Onderwijs, die als een duveltje uit een doosje opduikt in een volle zaal en onhandig zwaait voor het plotselinge applaus. 'Kennis is het enige dat telt om Nederland te houden waar het is gekomen', zal hij later zeggen.

Op dat moment hebben de meest ijverige deelnemers al druk gependeld tussen de talloze rondetafelgesprekken, films als Zusje en de 'prettige gesprekken' van Theo van Gogh met prominenten als minister Melkert, staatssecretaris Netelenbos en Rottenberg. 'Hier doe je aan politiek op een leuke manier', zegt Niet Nix. 'Wij dansen niet meer om de Meiboom, we gaan niet op pinksterkamp, we vinden dat je altijd moet discussiëren over de toekomst.'

'De tijd schreeuwt om nieuwe instrumenten', dus wordt 's avonds het podium verlegd naar Paradiso waar de discussie ineens weer terug is in een rokerig en lawaaierig zaaltje. Staatssecretaris Vermeend praat er met een vrek, maar ook over de daklozenkrant in Amsterdam die tot zijn verbijstering een jaarlijkse omzet haalt van een miljoen gulden.

De Niet Nixers krijgen er de tip te beleggen in de Bijenkorf om snel rijk te worden, Rottenberg omhelst er de geldingsdrang en ambitie van Niet Nix en econoom Heertje betreurt er het ontbreken van een geintegreerde visie. Heertje leest voor uit Marx en voorspelt dat het de komende jaren zal gaan over de kwaliteit van de infrastructuur, de verdeling van inkomens en het onderwijs.

'De beginselen van de partij passen op een bierviltje', vindt Niet Nix. Partijvoorzitter Adelmund heeft niet eens een bierviltje nodig. Haar adagium is dat het alles draait om de 'kwaliteit van het wonen, werken en liefhebben'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden