Kritische parlementariërs in Jakarta van zetel beroofd

Twee Indonesische volksvertegenwoordigers zijn, elk door hun eigen partij, uit het parlement gestoten. Volgens de Indonesische media hadden beiden zich te kritisch opgesteld jegens de regering van president Suharto....

AFP

JAKARTA

De regeringspartij Golkar en de kleinere, confessionele Partij voor Verenigde Ontwikkeling (PPP), hebben de afgevaardigden Bambang Warih Kusumo en Sri Bintang Pamungkas hun zetel ontnomen.

'Ik heb uit de pers vernomen dat ik ben gewipt en dat is voor mij genoeg, want ik heb het wel zien aankomen', aldus Bintang. PPP-voorzitter Zein Badjeder had verklaard dat Bintang sinds zijn verkiezing in 1993 bij tal van gelegenheden was afgeweken van de partijlijn. Volgens Antara had de coördinerend minister voor Politieke en Veiligheidszaken Soesilo Soedarman zich in een brief aan de PPP beklaagd over Bintang, die zich volgens hem kritisch had uitgelaten over de officiële staatsideologie, de Pancasila.

De grootste krant van Indonesië, Kompas, meldde dinsdag dat weken van interne discussies waren voorafgegaan aan het besluit van de regeringspartij Golkar Bambang te wippen. Bambang was herhaaldelijk in aanvaring gekomen met de minister van Financiën sinds hij een jaar geleden het Kanindotex-schandaal aan het licht bracht.

De grote textielfirma Kanindotex bleek niet in staat een lening ter grootte van 785 miljoen gulden terug te betalen aan twee Indonesische staatsbanken, waarna de bewindvoering is toevertrouwd aan een coöperatie en een groep onder leiding van een zoon van president Suharto.

Op verzoek van de Golkar-fractie heeft president Suharto uiteindelijk zelf de knoop doorgehakt en besloten dat Bambang uit het parlement moest verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.