Update

Kritische Kamer hoort directeuren over bankbonussen

AMSTERDAM - Vandaag praat de Tweede Kamer met een aantal bankdirecteuren. Tijdens een speciale hoorzitting willen de Kamerleden van hen horen of de banken hun eigen gedragscode naleven.

© ANP

De banken hebben in 2009 samen met toenmalig minister Wouter Bos van Financiën een 'code banken' afgesproken waarin onder meer regels staan voor een sober beloningsbeleid, een beter beheer van de risico's, permanente scholing en eisen van deskundigheid. De code kwam er onder druk van politiek Den Haag, naar aanleiding van de kredietcrisis.

In de ochtend komen de directeuren van Triodos Bank, Bank Nederlandse Gemeenten, Van Lanschot Bankiers, Rabobank, The Royal Bank of Scotland en Deutsche Bank Nederland aan bod. 's Middags is het tijd voor NIBV Bank, ING, SNS en ABN Amro.

Mager zesje
De hoorzitting begon direct kritisch. 'Waarom merken klanten nog zo weinig van eventuele veranderingen en waarom beoordelen de banken hun eigen naleving van de gedragscode met een mager zesje?', waren enkele van de vragen.

De directeuren schoten direct in de verdediging. 'Ja, we maken fouten, maar we doen onze uiterste best', zo liet directeur Moerland van de Rabobank weten. Volgens een ander voldoen de 'volumes voor 99 procent aan de code'. De bankiers gaven aan meer tijd nodig te hebben om de gehele code in te voeren.

Directeur Deckers van Van Lansschot Bankiers had een verklaring voor het magere zesje. Volgens hem zijn het vooral de kleine banken die moeite hebben met de naleving van de gedragscode. De grote banken hebben hun zaakjes wel op orde volgens hem. Zo heeft Van Lansschot de beloningen verlaagd en dan met name de variabele beloningen.

PVV-Kamerlid Van Dijk haakte daarop in. 'De bonussen vliegen weer in het rond, dan staan bij mij de haren recht overeind. Kunnen we geen gebaar maken naar de samenleving en zeggen: die bonussen zijn voltooid verleden tijd?' De Rabobank veroordeelde 'de excessen', maar wilde 'ook reëel zijn'. Want 'wij opereren ook internationaal en moeten concurreren om het beste personeel.' Andere directeuren gaven soortgelijke antwoorden.

De SP heeft nooit iets gezien in zelfregulering door de banken en dat maakte Kamerlid Ewout Irrgang nog eens goed duidelijk. Volgens hem voldoen de banken niet aan hun eigen code banken. Hij wilde weten 'per wanneer de banken dat wel gaan doen'. De directeuren wisten hier geen helder antwoord op te geven.

De klant centraal
Een ander belangrijk element van de code is om de klant meer centraal te stellen. Zo moet het makkelijk worden om te kunnen overstappen van bank en mee te praten over waar een bank in belegd. Ook hier zei Moerland van de Rabobank dat dit makkelijker moet, maar dat 'bankieren draait om het opbouwen van een langjarige relatie met de klant'.

Over de rol van de toezichthouders , en dan met name de AFM en De Nederlandsche Bank (DNB) zei De Ruiter van RBS dat de 'relatie nu al erg constructief is' Van hem hoeft dit vanwege de complexiteit niet te worden uitgebreid. In 'naming and shaming', zien de bankdirecteuren niet. Wel zou DNB van hen meer instrumenten mogen krijgen om een herhaling van de kredietcrisis te voorkomen.

Kritische Kamer
De bankdirecteuren hebben zich kunnen voorbereiden op een kritische Kamer. Steeds vaker klinkt gemopper over berichten dat de bonussen weer helemaal terug zijn in de Nederlandse financiële sector.

De bankiers die woensdag komen zijn onder meer afkomstig van Van Lanschot Bankiers, de Rabobank, NIBC, ING en ABN Amro.

Het zenuwcentrum van de nieuwbouw van de ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden