Kritische journaliste vermist in China

Chinese activisten vrezen nieuwe repressieve maatregelen van de overheid in aanloop naar de komende herdenking van het bloedbad op het Tiananmenplein in 1989. Een kritische journaliste die sinds enkele dagen wordt vermist lijkt een eerste slachtoffer.

VAN ONZE VERSLAGGEVER COR SPEKSNIJDER

AMSTERDAM - Op 4 juni is het 25 jaar geleden dat het Chinese leger met geweld een eind maakte aan studentenprotesten in het centrum van Peking. Daarbij vielen honderden, mogelijk duizenden doden. Op het bespreken en herdenken van deze gebeurtenissen rust in China nog steeds een taboe. De censuur zorgt ervoor dat de termen '4 juni' en 'Tiananmen' in de Chinese zoekmachine Baidu niets opleveren.

Vrienden en collega's van de in China bekende journaliste Gao Yu sloegen gisteren alarm. Ze zeiden dat ze de 70-jarige Gao sinds vorige week donderdag niet meer kunnen bereiken. Ze was niet verschenen op een bijeenkomst over de democratiseringsbeweging van Tiananmen. Gao neemt haar telefoon niet meer op en haar huis is afgesloten.

Kort voor haar vermissing had Gao gezegd dat ze door veiligheidsfunctionarissen was gewaarschuwd zich rustig te houden in deze gevoelige periode. Haar werd voorgehouden dat ze niet met journalisten moest praten over 4 juni.

Volgens Gao hadden ook andere activisten soortgelijke waarschuwingen ontvangen. Yao Jianfu, een gepensioneerd partijfunctionaris, liet The New York Times weten dat de regering hem heeft gewaarschuwd af te zien van publicatie van een boek over 4 juni.

In deze tijd van het jaar komt het vaker voor dat er stappen worden ondernomen tegen activisten, maar met de 25ste verjaardag voor de deur lijken de autoriteiten extra gespitst op onwelgevallige geluiden.

Politieke activisten vrezen dat de vermissing van Gao een voorbode is van meer onderdrukkend overheidsoptreden. 'De vrijheid en de vrijheid van meningsuiting van de Chinese bevolking worden ernstig bedreigd', zegt Bao Tong, in de jaren tachtig medewerker van de hervormingsgezinde premier Zhao Ziyang. Het commentaar van Bao Tong, die huisarrest heeft in Peking, verscheen op de website van Radio Free Asia. 'Ik wil niet dat dit land voortgaat op het pad dat leidt naar een nieuwe periode van boekverbrandingen.'

Gao Yu heeft eerder al verscheidene jaren in de cel doorgebracht vanwege haar betrokkenheid bij de democratiseringsbeweging. Ze zat veertien maanden vast na het legeroptreden in 1989 en in de jaren negentig was ze zes jaar opgesloten omdat ze staatsgeheimen zou hebben gepubliceerd.

Gao werkte voor diverse bladen in China en Hongkong. Tegenwoordig schrijft ze columns voor de Chinese versie van de Duitse nieuwsdienst Deutsche Welle. Daarin oordeelt ze vaak scherp over de partijtop en ook over partijleider Xi Jinping.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden