Kritische heavymetalplaat

Kunstenaar Ai Weiwei, kwelgeest van het Chinese regime, heeft een heavymetalplaat gemaakt. Het idee ontstond in de gevangenis.

De dissidente Chinese kunstenaar Ai Weiwei blijft verbazen. Hij toonde zich onlangs al een komisch danser in een Gangnam Style-remake en stapt weer een nieuwe wereld in; die van de heavymetalmuziek. Over drie weken komt zijn debuutalbum uit.

Weiwei deed inspiratie op tijdens zijn tijd in een Chinese gevangenis. In 2011 werd hij opgepakt op het vliegveld van Peking wegens belastingontduiking. Aanhangers van Weiwei leggen de reden van zijn aanhouding bij het repressieve regime, dat met een valse aanklacht opstandelingen uit weg zou willen ruimen.

Reden voor de muzikale uitspatting noemt Weiwei het gemist aan muziek in zijn leven, waar hij pas achter kwam in de gevangenis. 'Tijdens mijn gevangenschap waren de bewakers zo verveeld, dat ze me vroegen een lied te zingen. Maar de enige liedjes die ik kende, waren de liederen van het Chinese Volksbevrijdingsleger uit mijn jeugd. Dat stemde me bedroefd', vertelt de 55-jarige Weiwei tegen persdienst Reuters. Hij besloot dat muziek zijn volgende project moest worden.

Het nieuwe album heet Divina Commedia (Goddelijke Komedie), naar het beroemde 14de-eeuwse gedicht van de Italiaan Dante Alighieri. Voor Weiwei betekent het muziekproject overigens niet dat hij afscheid neemt van zijn beeldende kunst. Integendeel zelfs. 'Voor mij is het allemaal hetzelfde. Het gaat over communiceren en het uitdragen van mijn mening.'

Op Divina Commedia toont Weiwei zich de activist die we kennen van zijn kunstwerken. Twee nummers gaan over de blinde activist Chen Guangcheng, wiens vlucht naar de Amerikaanse ambassade vorig jaar tot veel ophef leidde. Het nummer Great Firewall of China, is een aanklacht tegen de internetcensuur van het Chinese regime.

Als kunstenaar is Weiwei alles behalve voorspelbaar en werkt hij in meerdere disciplines. Naast conceptueel kunstenaar, architect en fotograaf is hij nu dus ook muzikant. 'Dit werk kostte me erg veel moeite, omdat ik dus eigenlijk geen muziek kende. Maar ik vond het opnameproces echt geweldig', aldus Weiwei in The Guardian.

Hij werd aangemoedigd door de muzikanten uit zijn omgeving. Als invloed noemt hij de discotheek in New York waarboven hij in de jaren tachtig woonde.

Weiwei, zoon van een revolutionair dichter, nam naast de teksten ook de zang voor z'n rekening. De muziek is geschreven door vriend en rockmuzikant Zuoxiao Zuzhou. Het album telt negen nummers en het artwork van Divinia Commedia verzorgd door de kunstenaar zelf. En hij lijkt de smaak te pakken te hebben, want een opvolger is al in de maak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden