Kritiekmachine op de KunstRAI

'Lijn van maskers, portretten en gezichten zet ik bewust door.' Dat zegt Anthon Beeke over zijn affiche voor de KunstRAI, die dinsdag 28 mei wordt geopend door Henk van Os, directeur van het Amsterdamse Rijksmuseum....

Het motto, althans het werkmotto van de KunstRAI, luidt: kunst komt tot leven als zij gezien wordt en als er over wordt gesproken. Het Amsterdamse Sandberg Instituut verzorgt op de KunstRAI een speciale presentatie. Het Instituut biedt de bezoeker de gelegenheid zich even van de beurs af te sluiten en te luisteren naar commentaar op de tentoongestelde kunst.

De Kritiekmachine is een ruimtelijke installatie, ingericht door Florian Göttke. In alle rust kunnen bezoekers van de KunstRAI in transparante kamertjes interviews beluisteren die zijn opgenomen tijdens de beurs, gesprekken met beeldend kunstenaars, de Amsterdamse wethouder van Cultuur, galeriehouders en de koffiejuffrouw. 'De transparantie van de installatie', zegt Göttke, 'staat voor de helderheid die zo belangrijk is voor de kunstkritiek.' In een apart in de installatie gemonteerde ruimte worden de gesprekken gemonteerd door een team onder leiding van Jeroen de Rijke en Kuno Terwindt, beeldend- en audiokunstenaars. Aan de hand van een portret kunnen de bezoekers van De Kritiekmachine kiezen wie zij beluisteren.

Het Sandberg Instituut, verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie, maakte vorig jaar op de KunstRAI de installatie Picknick. In september startte het instituut een postacademische opleiding in de disciplines Autonome Kunsten, Vrije Vormgeving en Ontwerpen. Het instituut stimuleert de deelnemers 'om via de meest uiteenlopende kanalen naar buiten te treden'. Deze zomer zal het Sandberg Instituut nog te zien zijn in het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond in Amsterdam, op P.A.R.K. TV, in De Villa te Enschede en in het Amsterdamse Vrieshuis Amerika.

Op de KunstRAI is er dit jaar geen speciale presentatie. De aandacht, zeggen de organisatoren, 'richt zich op de veelheid van de presentaties van de galeries'. Het aanbod is breder dan ooit. De indeling van de beurs kan worden gelezen als een stratenplan. Er is gekozen voor een verdeling in 'wijken', waarvan de sfeer en klimaat bepaald worden door wat de 145 galeries met hun verschillende voorkeuren of specialisaties laten zien.

Paul Depondt

KunstRAI, van 28 mei tot en met 2 juni in de RAI in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden