Kritiek Washington op Mubarak wordt scherper

AMSTERDAM - De Verenigde Staten worden scherper in hun kritiek op het bewind van de Egyptische president Hosni Mubarak. De regering in Washington wil dat er nu snel wordt aangestuurd op nieuwe verkiezingen.

Novum/AP
President Barack Obama dinsdag, over Mubarak en de situatie in Egypte. Beeld
President Barack Obama dinsdag, over Mubarak en de situatie in Egypte.

'Nu betekent nu', zei woordvoerder Robert Gibbs van het Witte Huis over de overgang. Hij herhaalde dat de Amerikaanse hulp aan Egypte zal afhangen van de manier waarop de regering op de crisis reageert.

'Wij willen vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen', zei woordvoerder P.J. Crowley van het ministerie van buitenlandse zaken. Hij benadrukte dat het aan Egypte is om te beslissen of de presidentsverkiezingen in september worden vervroegd. Ze moeten niet zo snel plaatsvinden dat legitieme kandidaten geen kans hebben om campagne te voeren, maar 'hoe eerder, hoe beter'.

Tuig

Crowley noemde de mannen die woensdag tegenstanders van Mubarak op het Tahrir-plein aanvielen 'tuig'. President Barack Obama vond het geweld 'buitensporig en betreurenswaardig', zei Gibbs. 'Als iets van dit geweld is geïnstigeerd door de regering, moet daar onmiddellijk een eind aan komen', zei hij.

Minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft in een telefoongesprek met de kersverse Egyptische vicepresident Omar Suleiman aangedrongen op een onderzoek naar het geweld en bestraffing van degenen die er verantwoordelijk voor zijn, zei Crowley. 'Wij weten niet wie dit tuig in de straten van Caïro heeft losgelaten', maar het is een duidelijke poging om critici het zwijgen op te leggen. 'Het gebruik van geweld om het Egyptische volk te intimideren moet stoppen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden