'Kritiek Van Traa op kabinetsaanpak IRT-zaak is te fel'

Oud-vice-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden Th. de Graaf (D66) vindt dat M. van Traa, oud-voorzitter van de commissie, zijn kritiek op het kabinet bij de aanpak van de crisis in de opsporing te zwaar aanzet....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Van Traa verklaarde donderdag in een reactie op het Plan van Aanpak van het kabinet dat de ministers Sorgdrager van Justitie en Dijkstal van Binnenlandse Zaken in hun plan weigeren te erkennen dat er grove fouten zijn gemaakt door justitie en politie.

Sorgdrager liet de Kamer deze week weten af te zien van disciplinaire maatregelen tegen hoofdrolspelers in de IRT-affaire. Wel acht ze het wenselijk dat enkele officieren van justitie worden overgeplaatst 'in het belang van de dienst'. Ook minister Dijkstal volgt die lijn. Van Traa gaf donderdag openlijk blijk van zijn ontevredenheid hierover.

De Graaf meent dat de kritiek van Van Traa moet worden genuanceerd. 'Er wordt een beeld opgeroepen dat er niets gebeurt. Dat gaat veel te ver. Het gaat er niet om dat mensen een flinke douw krijgen, maar dat er op kwetsbare plekken ruimte komt voor een nieuwe cultuur bij politie en justitie. Als je kijkt naar Haarlem, waar dat het meest nodig was, dan gebeurt dat ook. Korpschef Straver wordt tegen zijn zin overgeplaatst en dat geldt ook voor hoofdofficier De Beaufort', meent het D66-kamerlid.

'Vraag aan Straver of De Beaufort of zij het leuk vinden dat ze worden overgeplaatst. Het antwoord is nee. Het gaat dan weliswaar niet om een formele berisping, maar we moeten niet doen of er helemaal niets is gebeurd.'

In het algemeen wordt er bij politie en justitie hard gewerkt om een cultuuromslag te bewerkstelligen en de 'crisis in de opsporing' op te lossen, aldus De Graaf. Hij stelt verder vast dat het kabinet 'met de stapel nieuwe wetgeving' die is aangekondigd op opsporingsgebied, 'precies doet wat de commissie heeft aanbevolen'.

Dat laatste meent ook Van Traa. De voorzitter en vice-voorzitter van de commissie golden het afgelopen jaar als een onafscheidelijk duo, dat de enquête vorm gaf. De Graaf: 'Ik heb geen probleem met Van Traa, ik heb alleen op het punt van de afwikkeling een andere mening.'

De regeringsfracties willen niet voor volgende week op het Plan van Aanpak reageren. Uit de oppositie klinkt felle kritiek. Zo menen CDA, GroenLinks en RPF dat aan de burgers niet valt uit te leggen dat in de top van politie en justitie nauwelijks wordt ingegrepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden