'Kritiek Turkije ongepast'

Minister Asscher keert zich tegen Turkse bemoeienis met Yunus (9), die opgroeit bij lesbische pleegouders. Belast dit premier Erdogans bezoek aan Nederland?

VAN ONZE VERSLAGGEVER RON MEERHOF

DEN HAAG - In felle bewoordingen heeft vicepremier Lodewijk Asscher vrijdag kritiek van Turkije op het Nederlandse jeugdzorgbeleid van de hand gewezen.

Niet alleen heeft Ankara zich daar volgens Asscher niet mee te bemoeien, hij vindt het zelfs 'ongepast' en 'aanmatigend' dat de Turkse overheid een mening heeft over de opvang van kinderen in Nederland.

In de Turkse gemeenschap in Nederland bestaat al langere tijd onrust over de inmiddels 9-jarige Yunus, een jongetje van Turkse afkomst dat ruim acht jaar terug in Nederland bij lesbische pleegouders is ondergebracht. De biologische ouders van het jongetje vinden dat onverteerbaar, omdat dat in zou druisen tegen Turkse en islamitische waarden.

Turkse politici echoden die zorgen in de aanloop van het bezoek van premier Erdogan aan Nederland, volgende week. De voorzitter van een parlementaire mensenrechtencommissie had aangedrongen op de 'redding' van Turkse kinderen als Yunus, die door westerse overheden onder vaak valse voorwendselen 'geassimileerd' zouden worden.

'Bijzonder triest'

Ook waren er geruchten dat Erdogan op bezoek zou gaan bij de pleegouders. Die zijn na alle commotie met hun pleegzoon ondergedoken.

'Bijzonder triest', aldus Asscher, die zich op geen enkele manier ontvankelijk toonde voor de geuite bezwaren. Een kind wordt pas uit huis geplaatst als de veiligheid in het geding is, zo schetste hij. De selectie van een opvanggezin gebeurt zeer zorgvuldig. Geaardheid, sekse en religie spelen daarbij geen rol. 'Het gaat om de toekomst van het kind, niet om de afkomst.'

Hij noemde het 'volstrekt ongepast' dat de biologische moeder bezwaar heeft gemaakt tegen de geaardheid van de opvangouders. Asscher herinnerde eraan dat ze uit het ouderlijk gezag is ontzet en geen zeggenschap meer heeft. 'Mensen die hun naasten liefhebben en zulke kinderen opvangen en een veilig thuis bieden, verdienen onze steun en bewondering. We staan aan hun kant.'

Turkije stelt zich op het standpunt dat ook Turken in het buitenland onderdanen blijven en Ankara dus zeggenschap over ze houdt.

Asscher: 'We hebben het hier over een Nederlands jongetje. Eén van de prachtige dingen in dit land is dat je als Nederlander niks te maken hebt met wat welke vreemde mogendheid dan ook vindt van hoe je je leven zou moeten leiden.'

Volgens Asscher is er nog geen contact geweest tussen de Nederlandse en Turkse regering over de kwestie.

De Turkse premier Erdogan heeft zich er zelf nog niet over uitgelaten, zei Asscher, die wel verwacht dat premier Rutte de kwestie bij het bezoek van komende week ter sprake zal brengen. 'Ik ga er voetstoots van uit dat na dat gesprek de Turkse overheid volstrekt gerustgesteld zal zijn.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden