Kritiek rechter op verhogingen verkeersboetes

De overheid heeft in de jaren 2008, 2011 en 2012 te hoge boeteverhogingen doorgevoerd voor verkeersovertredingen. Dat bepaalde de kantonrechter in Arnhem onlangs in zaak van een Nijmegenaar die het niet eens was met de boete voor een snelheidsovertreding die hij kreeg opgelegd.

null Beeld anp
Beeld anp

De man had bezwaar aangetekend tegen een bekeuring van 32 euro voor een snelheidsovertreding van 5 km per uur. Hij stapte naar de rechter en die gaf hem gelijk. 'Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren', aldus het vonnis. Volgens de rechter was dit slechts bedoeld om de overheidsinkomsten te vergroten.

De rechter heeft daarom bepaald dat verhoging in strijd is met de wet. De Staat moet het bedrag aanpassen en de man 9 euro terugbetalen.

Verbazing

Het Openbaar Ministerie reageerde met verbazing op de uitspraak van de kantonrechter. Het is de minister van Veiligheid en Justitie die de hoogte van verkeersboetes bepaalt. Dat heeft ook het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden eerder geconcludeerd. 'Volgens het hof mag de kantonrechter alleen in bijzondere omstandigheden in een individuele zaak het boetebedrag matigen', aldus het OM.

Het Openbaar Ministerie verwacht daarom niet dat deze uitspraak gevolgen heeft voor andere zaken.

Overigens kan het OM vanwege het geringe bedrag van de boete niet in hoger beroep tegen het vonnis van de kantonrechter. Er is alleen cassatie mogelijk, meldt de website rechtspraak.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden