Kritiek PvdA-senator op Samsom: grote kloof met mensen in het land

PvdA-leider Diederik Samsom ligt opnieuw onder vuur. Senator Adri Duivesteijn heeft zich weer kritisch uitgelaten over de leider van zijn partij.

Redactie
PvdA-leider Diederik Samsom Beeld ANP
PvdA-leider Diederik SamsomBeeld ANP

'De kloof tussen wat hier op het Binnenhof gebeurt en de afdeling, wat er bij de mensen in het land leeft, die kloof is heel groot geworden', zegt Duivesteijn woensdag tegen RTL Nieuws.

'Er is een nieuwe zakelijkheid ontstaan die niet door mensen begrepen wordt en die naar mijn gevoel ook niet de taak van de politiek is', vindt Duivesteijn. Het is niet de eerste keer dat de senator twijfelt aan het leiderschap van Samsom. In januari en december zei hij ook in Samsom geen moreel leider te zien.

Ook een andere senator, die anoniem wil blijven, zegt tegen RTL Nieuws dat het bindend leiderschap weg is binnen de partij, die technocratisch wordt geleid.

Alarm uit het noorden
Gisteren was er ook al kritiek te horen op de landelijke PvdA. Het interne partijrapport 'De PvdA en de toekomst van het Rode Noorden. Samen sterk naar 2018!' slaat alarm over de toestand in de PvdA. Hoewel het over Friesland gaat, leest het als een lichtbeeld bij de landelijke situatie waarin de partij verkeert. Het beschrijft een algeheel gebrek aan elan. Hard ingrijpen is nodig, wil de PvdA na het verlies van de grote steden niet ook haar machtspositie in het laatste rode bolwerk verspelen.

De lokale politici van de PvdA zeggen de landelijke koers van de partij niet meer uitgelegd te krijgen aan de kiezers. Vrijwilligers in de partij worden steeds ouder. Afdelingen werken gebrekkig samen. Jonge aanwas voelt zich niet gehoord. Lokale aanvoerders zijn vaak niet herkenbaar als PvdA-lijsttrekker. 'Zonder nadere bezinning zal in 2018 weinig overblijven van de unieke positie die de PvdA in Fryslân bekleedt.'

In juli luidde ook oud-PvdA-voorzitter en Eerste Kamerlid Ruud Koole de noodklok over zijn partij. Hij sprak toen over een vertrouwenscrisis die niet zomaar goed zou komen. Samsom liet daarop weten niet blij te zijn met alle openlijke kritiek die hij over zich heen kreeg.

PvdA-senator Adri Duivesteijn Beeld ANP
PvdA-senator Adri DuivesteijnBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden