Kritiek Pronk irriteert Kok

Premier Kok heeft dinsdag geprikkeld gereageerd op de kritiek van PvdA-minister Pronk op het beleid van zijn PvdA-collega Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking....

Van onze verslaggevers

Pronk, minister van Milieu in het huidige kabinet, vindt dat zijn opvolgster Herfkens 'op de verkeerde weg is' door alleen hulp te geven aan landen waar sprake is van goed bestuur. Pronk deed zijn uitlatingen in het gisteren uitgezonden RVU-programma Een kostbaar doekje voor het bloeden.

Kok, net als Herfkens in New York voor de jaarvergadering van het IMF: 'Er is maar één minister van Ontwikkelingssamenwerking en dat is Herfkens.' Volgens de premier staat het hele kabinet achter het beleid van Herfkens, en 'daar hoort Pronk ook bij'. Hij wilde niet dieper op de zaak ingaan.

De PvdA-fractie steunt Herfkens' streven naar grotere effectiviteit van de hulp, maar prijst tegelijkertijd de oproep van Pronk om meer risico te nemen. PvdA-Kamerlid Dijksma zei gisteren dat haar fractie 'het beste van de twee ministers wil combineren'.

De PvdA-fractie heeft het beleid van Pronk, die drie keer minister voor Ontwikkelingssamenwerking was, altijd voluit gesteund. Herfkens krijgt volledige steun van de VVD, maar haar eigen partij maakt het haar moeilijk.

Zo heeft PvdA-woordvoerder Dijksma zich verzet tegen het drastisch snijden in het aantal hulplanden. Dijksma kreeg het voor elkaar dat Herfkens tijdelijk Zuid-Afrika aan haar lijst van zeventien toevoegde, terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking in dat land volgens de criteria te hoog is. Nu pleit Dijksma voor uitbreiding met Rwanda en Benin.

De andere 'Pronkiaan' in de PvdA-fractie, buitenlandwoordvoerder Koenders, vindt dat Herfkens meer engagement moet tonen in Afrika. Het is hem een doorn in het oog dat zij weigert conflictgebieden te bezoeken .

Afgelopen zomer gooide Herfkens een voorstel van Koenders en andere Kamerleden om te komen tot een Stabiliteitspact voor het Grote Merengebied met een grote boog in de prullenbak.

Het CDA vraagt het kabinet vandaag in een brief uit te leggen of er meningsverschillen zijn tussen Herfkens en Pronk. Als het antwoord binnen is, zal het CDA beide ministers ter verantwoording roepen in de Kamer.

Herfkens wilde niet reageren op de kritiek van Pronk. Haar woordvoerder wees er slechts op dat de Kamer haar landenbeleid in juni heeft goedgekeurd. Eerder was het kabinet, inclusief minister Pronk, akkoord gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden