Kritiek oppositie op plan nieuwe zorgpremie

CDA, D66 en de SP hebben harde kritiek op de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies. Dat is volgens CDA-leider Sybrand Buma een 'enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen'.

Fractieleider Sybrand Buma Beeld anp

CDA, D66 en de SP hebben harde kritiek op de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies. Dat is volgens CDA-leider Sybrand Buma een 'enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen'.

Ook D66 is geschrokken. 'Voor mensen met normale inkomens wordt de belastingdruk nu wel heel hoog en dan loont het niet meer om te werken. Dat is heel slecht voor de Nederlandse economie', zei D66-Kamerlid Wouter Koolmees tegen RTL Nieuws.

Buiten schot
Renske Leijten (SP) stelde op twitter dat gezinnen met een inkomen van 71.000 per jaar straks evenveel zorgpremie betalen als iemand met 300.000 per jaar. De echt hoge inkomens blijven dus 'buiten schot' aldus Leijten.

Buma, Koolmees en Leijten reageerden dinsdag op berekeningen door de NOS en RTL Nieuws van de plannen van VVD en PvdA voor een inkomensafhankelijke zorgpremie.

Volgens de NOS zullen de premies in het nieuwe systeem variëren tussen de 20 euro per maand voor lage inkomens en 482 euro per maand voor de mensen met een bruto jaarinkomen van boven de 70.000 euro. Iemand met een modaal salaris van 33.000 euro gaat per maand 140 euro betalen, aldus de berekening van de NOS.

Belastingvoordeel
In de berekening van RTL is het belastingvoordeel meegenomen. Iemand met een modaal inkomen is dan 85 euro per jaar goedkoper uit, maar iemand met een inkomen van 65.000 is 2547 euro meer kwijt per jaar.

Volgens VVD-onderhandelaar Stef Blok zijn de premies voor de hogere inkomens inderdaad fors, maar staan er belastingverlagingen tegenover. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat mensen die meer dan een ton per jaar verdienen, 4 procent inleveren. En dat kunnen ze best hebben, volgens Samsom. 'Het is eerlijk dat je van mensen met meer geld iets meer vraagt dan van mensen met minder geld.'

Zorgverzekeraars
Ook de zorgverzekeraars zijn op enkele punten zeer kritisch over de plannen die VVD en PvdA hebben afgesproken in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. De pijnpunten zitten vooral bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en bij de ouderenzorg, zo liet koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.

Naast de nieuwe manier om de zorgpremie vast te stellen, willen VVD en PvdA ook dat mensen de basiszorg voortaan alleen vergoed krijgen als de verzekeraar een contract heeft met de aanbieder daarvan (natura). Nu kunnen patiënten ook nog zorg krijgen bij aanbieders waarmee geen contract is en dat geld eerst voorschieten en de rekening achteraf declareren (restitutie).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.