Update

Kritiek oppositie op Jeroen Dijsselbloem

De oppositiepartijen CDA, PVV en D66 hebben kritiek op minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. De uitspraken van Dijsselbloem over de aanpak van de financiële sector hebben 'het vertrouwen in het crisismanagement geen goed gedaan', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum in het debat over de redding van Cyprus.

Jeroen Dijsselbloem Beeld afp

PVV-Kamerlid Tony van Dijck was veel harder. Terugkijkend op de eerste oplossing voor Cyprus vorige week sprak hij van een blamage, een wanvertoning en een historische blunder. Het optreden van Dijsselbloem maandag noemde hij 'geklungel'. Van Dijck zal geen motie van wantrouwen indienen want 'dat heeft de Financial Times al gedaan'. Die krant stelde dat Dijsselbloem zijn ontslag moet nemen naar aanleiding van commotie over zijn uitspraken van maandag.

Tony van Dijck Beeld anp

Wouter Koolmees (D66) zei dat Dijsselbloem maandag 'een goede kans gemist heeft om zijn mond te houden'. Hij noemde de communicatie van Dijsselbloem ongelukkig en verweet hem dat de minister zich niet beperkte tot Cyprus, maar ook over andere banken in de eurozone sprak. 'Waarom creëert de minister deze verwarring?' Hij vindt dat er een extra staatssecretaris bij moet komen op het ministerie van Financiën, om Dijsselbloem te ontlasten en hem meer tijd te geven voor zijn taken als eurogroepvoorzitter. D66 steunt de oplossing die nu is gevonden voor Cyprus.

Carola Schouten (ChristenUnie) sprak respect uit voor de rust die Dijsselbloem heeft bewaard, maar waarschuwde hem ook dat zijn woorden op een goudschaaltje worden gewogen, nu hij voorzitter is van de eurogroep.

SP-Kamerlid Arnold Merkies had vooral kritiek op uitspraken van Dijsselbloem vorige week over spaarders op Cyprus. Dat hij daar dinsdag over zei dat er nog steeds geen bankrun is geweest, is 'toch op z'n zachtst gezegd naïef te noemen'.

Rutte valt Dijsselbloem bij
Premier Mark Rutte zei vandaag vierkant achter Jeroen Dijsselbloem te staan. Volgens Rutte heeft Dijsselbloem 'verstandige uitspraken' gedaan en goed uitgelegd wat hij vindt.

Rutte stelde dat er niet één vaste aanpak is voor de crises in verschillende eurolanden. Er is een 'gereedschapskist' met instrumenten en per geval moet bekeken worden wat nodig is. 'Je kunt niet op voorhand zeggen: ik ga altijd dat instrument gebruiken.'

Ook PvdA-leider Diederik Samsom verdedigde zijn partijgenoot Dijsselbloem, die het volgens Samsom goed heeft gedaan. 'Ik ben er trots op en ik hoop dat hij het nog een tijd volhoudt, want dat is hard nodig.' Volgens Samsom is het goed dat Dijsselbloem heeft gewaarschuwd dat Europa niet door kan gaan met voortdurend banken redden op kosten van de belastingbetaler.

Mark Rutte Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden