Kritiek oppositie op accijnzen en afvaltaks in Belastingplan

De PVV en de SP hebben kritiek op het Belastingplan van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën. Vooral de accijnsverhogingen die het kabinet invoert, gaan tot veel ellende en verlies aan werkgelegenheid in de grensstreek leiden, stelde PVV-Kamerlid Roland van Vliet maandag in het debat over het Belastingplan.

Staatssecretaris Weekers en Minister Dijsselbloem van Financiën in de Tweede Kamer. Beeld anp

Volgens hem wordt het volgend jaar al aantrekkelijk om vanuit Utrecht naar Duitsland te rijden voor een volle tank diesel of LPG en dan meteen, tabak, sterke drank, bier en frisdrank in te slaan. Duitsers komen dan niet meer shoppen in Venlo, maar Nederlanders gaan naar Mönchengladbach of Aken rijden. 'Is dit weglekeffect een onbespreekbaar taboe bij Financiën?'

Van Vliet vermoedt daarnaast dat de accijnsverhogingen de schatkist niets of nauwelijks iets gaan opleveren, maar wel veel ondernemers in de grensstreek de nek omdraaien. Ook Farshad Bashir (SP) waarschuwde voor het 'blind' verhogen van accijnzen en het 'iedereen in de grensstreek failliet laten gaan'.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus antwoordde dat de accijnsverhoging op tabak al is uitgesteld. Ook de accijns op diesel wordt niet verhoogd, op diesel en LPG wel. Ze is alert op de zogenoemde grenseffecten, zegt ze, maar wijst erop dat sommige brandstoffen in Nederland jarenlang goedkoper waren dan in het buitenland. Ze pleitte ervoor niet meteen in paniek te schieten.

Van Vliet is ook fel tegen de verhoging van de belastingen op leidingwater en op het storten van afval. Dat laatste leidt er volgens hem alleen maar toe dat mensen afval gewoon op straat, in bossen of in sloten gaan dumpen.

Het PVV-Kamerlid vroeg zich verder af of Weekers de Belastingdienst nog wel in de hand heeft. Aanleiding daarvoor was kritiek van een vereniging van hoge ambtenaren van de fiscus over de bestrijding van fraude bij de belastingaangifte.

Ook VVD heeft kritiek op waterbelasting
Ook coalitiepartij VVD heeft kritiek. Kamerlid Helma Neppérus waarschuwt voor negatieve gevolgen van de verhoging van belasting op leidingwater, die volgend jaar 200 miljoen euro moet opleveren. De VVD stemde in het begrotingsakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP in met de maatregel, maar is nu bang dat sommige grote bedrijven Nederland erom gaan verlaten.

Als dat het geval is, moeten we nadenken over een overgangsperiode, zei Neppérus. De maatregel is behalve om geld op te halen, ook bedoeld om grootverbruikers van water te dwingen innovatiever en zuiniger met water om te gaan. Dat steunt Neppérus, maar mogelijk moet dat gelijkmatiger.
Zij wil niet dat de maatregel de 'doodsklap' wordt voor sommige bedrijven. Als het bij bepaalde grootverbruikers 'gekke effecten' heeft, wil ze de invoering kunnen stopzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.