Kritiek op zangeres Lorde, voor plannen én vervolgens afgelasten van concert in Israël

De Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde is aan het begin van het nieuwe jaar het middelpunt geworden van een hevige, geopolitieke polemiek. De Grammy-winnende popster lijkt een speelbal van Israëlische en pro-Palestijnse organisaties, vanwege een gepland en weer afgelast concert in Tel Aviv.

Zangeres Lorde. Foto afp

Lorde, bekend van de hit Royals, zou komende zomer een show geven in Israël. Dat voorgenomen optreden kwam haar op hevige kritiek te staan van een deel van haar fans en activisten die willen dat Israël wordt getroffen door een culturele boycot.

Rond de kerstdagen zwichtte Lorde kennelijk voor de druk, want zij maakte op 25 december bekend dat het optreden vanwege de aanhoudende kritiek niet door zou gaan. 'Ik heb de afgelopen dagen veel over de kwestie gediscussieerd', lichtte Lorde haar afzegging toe. 'En ik ben er niet trots op te moeten toegeven dat ik met dit concert niet de juiste keuze heb gemaakt.'

Daarna kwam de tegenpartij in actie. Op 31 december verscheen een paginagrote advertentie in de Amerikaanse krant The Washington Post, waarin Lorde een huichelaar wordt genoemd. Volgens de orthodoxe Amerikaanse rabbi Shmuley Boteach, die de advertentie liet plaatsen, kiest de zangeres de kant van een 'internationale, antisemitische boycot van Israël'. Lorde wordt hypocrisie verweten omdat zij wel optreedt in Rusland, een land dat volgens de organisatie The World Values Network van rabbi Boteach steun geeft aan 'een Syrische genocide' en aanvallen op Israël. Volgens Lorde gaat het optreden in Rusland wel door, omdat niemand haar heeft gevraagd van die show af te zien.

Intussen proberen meer gematigde krachten Lorde nog op andere gedachten te brengen. De Israëlische ambassadeur in Nieuw-Zeeland heeft laten weten dat hij in gesprek wil met de zangeres. Volgens Itzhak Gerberg is Lorde gemanipuleerd door een kleine en fanatieke groep activisten, die het slechtste met Israël voor hebben. Op sociale media richtte hij zich persoonlijk tot de zangeres: 'Muziek zou samen moeten brengen en niet verdelen, en jouw optreden in Israël had bij kunnen dragen aan meer hoop op vrede in het Midden-Oosten.'


Artiesten en bedrijven onder druk

Bedrijven boycotten die met Israël samenwerken, blijkt effectief. Maar de beweging die ook artiesten wil treffen, begeeft zich op glad ijs.

Tegen het apartheidsbewind in Zuid-Afrika bleek een boycot effectief. De lessen van toen worden nu toegepast in een campagne tegen Israël. Vijf voorbeelden.

Meer over