Update

Kritiek op Trump doet Bannon bij Breitbart de das om: 'We hebben hem verbannen'

Steve Bannon, de voormalige topadviseur van president Donald Trump, is dinsdag vertrokken bij zijn platform Breitbart News. Daarmee is Trump de winnaar van de machtsstrijd die was uitgebroken nadat Bannon in het vorige week verschenen boek Fire and Fury zware kritiek had geleverd op de Trump-clan.

Voormalig presidentieel strateeg Steve Bannon. Beeld afp

'Bannon is naar Elba verbannen', zei een Breitbart-bron tegen Bannon-biograaf Joshua Green. Net als Napoleon is de zelfbenoemde revolutionair Bannon het slachtoffer geworden van zijn eigen overmoed (al was Elba voor Napoleon nog geen eindstation).

Bannon was sinds 2012 voorzitter van de rechts-provocerende nieuwssite Breitbart, die onder zijn leiding steeds invloedrijker werd. Met zijn vertrek verdwijnt hij ook van het digitale radiokanaal Patriot XM, waar hij een ochtendpraatprogramma van Breitbart presenteerde.

Trump was dit weekend ziedend op Bannon, na diens uitlatingen (hij had Donald jr. van hoogverraad beschuldigd). De president twitterde dat Bannon zijn verstand had verloren en gaf een bijnaam aan zijn ongeschoren ex-strateeg: Sloppy Steve.

Vernedering

Trump had al langer moeite met Bannon, na de verloren senaatsrace in het conservatieve Alabama, waar de door Bannon gesteunde christenfundamentalist Roy Moore onverwachts verloor van een Democraat. Trump, die zich in tweede instantie ook achter Moore had geschaard, ervoer dat als een vernedering.

Bannon nam zondag zijn woorden terug en noemde Trump 'een groot man'. Maar de president accepteerde die knieval niet. Het lot van Bannon was bezegeld toen Robert en Rebekah Mercer, mede-eigenaren van Breitbart, de 'persoonlijke' banden met hem doorknipten. Nu hebben ze dus ook professioneel met hem gebroken.

Het lijkt onwaarschijnlijk dat Bannon, die zich als ware voorman van het nationalistische populisme zag, zonder financiers en zonder directe lijn naar de achterban, nog een comeback kan maken.

Interessant wordt hoe Breitbart, dat groot is geworden met anti-establishment retoriek en harde anti-illegalenverhalen, nu zonder Bannon verder gaat. Blijft de site trouw aan Trump, ook als de president gematigder wordt en bijvoorbeeld iets van amnestie gaat beloven (daar leek het dinsdag op)? En wat doen de xenofoben onder de Breitbart-fans dan? De hergroepering op rechts is nog niet ten einde.


De Bannon-revolutie tegen de gevestigde orde is mislukt

Niet Donald Trump zou het populisme verder brengen, maar hij, Steve Bannon. Hij lijkt zijn hand echter te hebben overspeeld. Zijn financiers, de steenrijke Mercers, hebben zich van hem afgekeerd en onder zijn aanhangers is het woord verrader al gevallen.

De strijd om het ware populisme is ontbrand in Amerika, met de mogelijk ­definitieve breuk tussen president Donald Trump en zijn voormalige topadviseur Steve Bannon. Als de scheiding doorzet, zal rechts Amerika zich opnieuw moeten hergroeperen.

Na zijn ontslag als presidentieel strateeg blijft Steve Bannon de verbeelding prikkelen. Moet Trump bang zijn voor Steve Bannon aan de zijlijn?

Het veelbesproken boek Fire and Fury kreeg drie sterren van onze recensent: 'Een uiterst leesbare kroniek van een jaar intriges in Trumps Witte Huis'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden