Kritiek op Timmermans' plan voor minder EU-regels

Vakbonden, natuur- en consumentenorganisaties en linkse politieke partijen in het Europese Parlement bekritiseren de voorstellen van Europees Commissaris Timmermans voor eenvoudiger en minder Europese regels. De critici menen dat Frans Timmermans uit is op de afbraak van sociale en milieunormen.

Timmermans in zijn kantoor in Brussel. Beeld An-Sofie Kesteleyn/de Volkskrant

Timmermans (Betere Regelgeving) bestrijdt dat hij de pleitbezorger is van een rechts-liberale agenda die het milieu en de burgers schaadt. 'Ik durf een stevige weddenschap af te sluiten dat het niet zal gebeuren', zegt hij in een interview met de Volkskrant. Timmermans kan rekenen op de steun van de christendemocraten en de liberalen, alsook de voorwaardelijke instemming van de sociaaldemocraten.

In de vandaag gepresenteerde Betere Regelagenda, zegt de Commissie 'vastbesloten' te zijn paal en perk te stellen aan de steeds verder uitdijende stapel Europese wetten. 'We doen iets fundamenteel verkeerd', vindt Timmermans. De stem van burgers moet zwaarder wegen bij het opstellen én schrappen van wetten.

Scherper dan haar voorganger wil deze Commissie kijken of nieuwe regels echt nodig zijn. Burgers, bonden en bedrijven kunnen vanaf de eerste ideeën voor wetgeving hun mening geven. De Commissie moet meer dan nu uitleggen waarom nieuwe regels er komen, nationale parlementen kunnen advies uitbrengen over de wenselijkheid ervan. Verder lanceert de Commissie een speciale klaagsite over bestaande wetten.

Eurocommissaris Frans Timmermans. Beeld afp

Het interview

'De keuken wordt opnieuw ingericht', zegt Europees Commissaris Timmermans over zijn handleiding voor betere (en minder) regels. Kritiek dat sociale en milieunormen het loodje leggen, pareert hij. Lees het hele interview hier (+).

Geen betere regels

Extra aandacht krijgt het midden- en kleinbedrijf. Indien mogelijk en noodzakelijk komen er voor deze ondernemers lichtere of zelfs helemaal geen regels. Timmermans wil dat middelgrote bedrijven - de ruggengraat van de Europese economie - weer vertrouwen krijgen in de EU.

Hij roept de lidstaten en het Europees Parlement op tot zelfbeheersing als ze wetsvoorstellen van de Commissie bespreken. Hun wijzigingsvoorstellen maken volgens Timmermans het regelwoud nog dichter en ondoordringbaarder.

Volgens natuur- en milieuorganisaties, de vakbeweging, linkse politieke partijen en pro-Europese bewegingen, gaat het Timmermans helemaal niet om betere regels. Hij zou de verplichte en uitgebreide effectenrapportages bij nieuwe wetten en het opschonen van de bestaande wetgeving louter als excuus gebruiken om lastige regels voor het bedrijfsleven te schrappen. De vereniging van Europese ondernemers verwelkomde de voorstellen.

In december tijdens de presentatie van haar werkprogramma, kondigde de Commissie aan dit jaar ruim 70 bestaande wetten te schrappen en 'slechts' 23 nieuwe te lanceren (gemiddelde lag afgelopen jaren boven de 100). Dat kwam haar toen al op felle kritiek te staan. De handleiding voor betere wetgeving waar de Commissie dinsdag mee instemde, verankert het 'bezin en beperk'-principe.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker in gesprek met eurocommissaris Frans Timmermans. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden