Kritiek op Sudan bij begin Afrikaanse top

ADDIS ABEBA (ANP) - De top van de Afrikaanse Unie (AU) is maandag begonnen met een oproep aan Sudan het geweld in Darfur te stoppen. Er moet een snel einde komen aan ,,de bombardementen en het bloedvergieten'' in de West-Sudanese regio.

Dat zei AU-voorzitter Alpha Oumar Konare tijdens de openingstoespraak in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Het slepende conflict in het grootste land van Afrika is een van de hoofdonderwerpen op de topconferentie.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon zal de Sudanese president Omar al-Bashir later op de dag zover proberen te krijgen dat hij eindelijk een robuuste vredesmacht van de AU en de VN accepteert. Die moet de huidige zwakke Afrikaanse missie vervangen.

Bashir

Bashir zou meer open staan voor concessies als hij tijdens de tweedaagse top wordt verkozen tot voorzitter van de Afrikaanse Unie, aldus bronnen. Daartegen bestaat bij een aantal Afrikaanse landen, hulporganisaties en mensenrechtengroeperingen groot verzet. Vorig jaar werd Bashir nog ongeschikt geacht als voorzitter wegens de situatie in Darfur.

Aan de vooravond van de top waarschuwden hulporganisaties voor een grote humanitaire crisis in Darfur als de internationale gemeenschap niet snel iets aan de situatie doet. De organisaties meldden zondag dat de hulpverlening aan de slachtoffers van het geweld steeds meer vastloopt doordat de hulpverleners steeds vaker aangevallen worden door de strijdende partijen.

200.000 doden

In Darfur vechten inheemse veldheren tegen Arabische milities. In de regio zijn sinds 2003 naar schatting al 200.000 mensen om het leven gekomen. 2,5 Miljoen zwarte inwoners van het gebied zijn van huis en haard verdreven door de zogenoemde Janjaweed-milities die gesteund zouden worden door de regering in Khartoum.

De leiders van 53 Afrikaanse landen spreken onder meer ook over een vredesmacht voor het instabiele Somalië. De AU heeft het groene licht gegeven voor een troepenmacht van circa 8000 man, maar tot nog toe hebben slechts drie landen, Uganda, Malawi en Nigeria, militairen toegezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden