Kritiek op Saoediër in VN-mensenrechtenraad

Mensenrechtenactivisten zijn ontstemd over de benoeming van een diplomaat uit Saoedi-Arabië op een topfunctie bij de VN-Mensenrechtenraad. Onder hen is Ensaf Haidar, de echtgenote van een Saoedische blogger die tot duizend zweepslagen werd veroordeeld, en daarvan al vijftig heeft ondergaan. 'Het is alsof het licht op groen gezet wordt om Raif Badawi opnieuw te geselen,' twitterde zij.

Theo Koelé
Het kantoor van de raad in Genève. Beeld anp
Het kantoor van de raad in Genève.Beeld anp

UN Watch, een onafhankelijke 'waakhond' die de VN kritisch bejegent, onthulde dit weekeinde dat Faisal bin Hassan Trad sinds juni aan het hoofd staat van een belangrijke benoemingscommissie bij de in Genève gevestigde Mensenrechtenraad. In die hoedanigheid selecteert hij onafhankelijke deskundigen die onderzoek moeten doen naar allerlei vormen van mensenrechtenschendingen.

'Schandalig' noemt directeur Hillel Neuer de positie van Trad, afkomstig uit een land 'dat dit jaar meer mensen heeft onthoofd dan ISIS (de terreurgroep IS, red.).' Hij verwees ook naar de onderdrukking van vrouwen en de wrede behandeling van blogger Badawi. Het is volgens de directeur van UN Watch alsof 'je een pyromaan aanwijst als brandweercommandant.' VN-diplomaten zouden opzettelijk geen ruchtbaarheid hebben gegeven aan (her)benoeming van Trad.

Pikant is dat Trad eind vorige week nog een oproep van VN-chef Ban ki-Moon om de doodstraf af te schaffen, ver van zich wierp. Hij noemde de doodstraf 'een integraal onderdeel van maatregelen om gerechtigheid te bereiken en de rechten van slachtoffers te beschermen.' De doodstraf is overigens niet in strijd met bestaande mensenrechtenverdragen.

VN-kenner Yvonne Donders kan de verontwaardiging over Trads benoeming begrijpen. 'Maar,' zegt de Amsterdamse hoogleraar internationale mensenrechten en culturele diversiteit, 'Saoedi-Arabië is een volwaardig lid van de Mensenrechtenraad', en kan daardoor aanspraak maken op prestigieuze banen. De 47 leden tellende VN-organisatie telt bovendien 'meer landen die op het gebied van mensenrechten niet bepaald van onbesproken gedrag zijn.' Ze denkt bijvoorbeeld aan Rusland, China en Venezuela.

Volgens Donders is er wel een internationale discussie geweest over de vraag of leden van de Mensenrechtenraad zuiver op de graat moeten zijn. Dat was zo'n tien jaar geleden, toen de organisatie ontstond als opvolger van de VN-Mensenrechtencommissie. 'Met het criterium van 'onbesproken gedrag' zou er wel een erg kleine groep landen overblijven. Ook was de gedachte dat schenders van mensenrechten toegelaten moeten worden in de hoop dat ze hun leven zouden beteren, door de invloed van andere leden.'

Nederland, lid van de Mensenrechtenraad, heeft geen bemoeienis gehad met de benoeming van Trad als hoofd van de selectiecommissie. Deze commissie telt vijf leden, zij hebben uit hun midden Trad gekozen.

De Saoediër Faisal bin Hassan Trad bij zijn benoeming op een topfunctie bij de VN Mensenrechtenraad. Beeld
De Saoediër Faisal bin Hassan Trad bij zijn benoeming op een topfunctie bij de VN Mensenrechtenraad.Beeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden