Kritiek op Ruttes dreiging euro-exit: 'Geen leiderschap'

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben kritiek geuit op de uitspraken die premier Mark Rutte in juni 2012 deed tegenover EU-president Herman Van Rompuy. Rutte dreigde uit de eurozone te stappen als Van Rompuy vasthield aan zijn plannen voor dwingende lidstaatcontracten. Coalitiepartijen VVD en PvdA voelen er niets voor de Kamer terug te roepen van reces, zoals PVV en SP hebben gevraagd.

Juni 2012: EU-president Van Rompuy in het Catshuis met premier Rutte.Beeld anp

De PVV en de SP willen nog deze week opheldering van Rutte in de Tweede Kamer, maar een meerderheid van de Kamer voelt er niets voor het meireces daarvoor te onderbreken. Wel was er vandaag voldoende steun in de Kamercommissie voor Europese Zaken voor een verzoek van GroenLinks aan Rutte om voor morgenmiddag een toelichting te geven in een brief.

Verschillende oppositiepartijen uitten vandaag kritiek op de premier. Zo zei D66-leider Alexander Pechtold: 'Onverstandig dat Rutte in een driftige bui zulke verkiezingsretoriek bezigt tegenover Van Rompuy. Nederland-exportland verdient veel geld aan de handel binnen Europa. Sinds de gezamenlijke munt is die handel veel makkelijker. De verkiezingsstrijd met Wilders haalt blijkbaar het slechtste in Rutte naar boven als het gaat om Europa of de economie. In diezelfde campagne beloofde Rutte ook al de hulpacties te staken om de euro te redden. Gelukkig heeft de premier na de verkiezingen een andere koers gekozen.'

Premier Mark RutteBeeld anp

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: 'Het is belachelijk als onze premier gedreigd zou hebben uit de euro te stappen. Uit angst voor eurokritische geluiden zet Rutte zo onze banen en economie op het spel. We hebben leiderschap nodig in Europa, geen politici die bij elk meningsverschil dreigen de euro te verlaten.'

Coalitie
Rutte krijgt wel steun van zijn partijgenoten in de Kamer. 'Het is goed dat premier Rutte opkomt voor het Nederlands belang. Daar hoort ook bij dat je, als het nodig is, met de vuist op tafel slaat. Dat kan ook, want Nederland heeft een vetorecht', aldus VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil de 'Haagse truc die de PVV toepast om aandacht te krijgen, niet honoreren'. Wat hem betreft wordt de kwestie gewoon behandeld bij een al gepland EU-debat, na het reces.

'Doorbraak'
De PVV wil nog deze week een debat. 'Eerder was hij nog tegen het PVV-voorstel de Eurozone te verlaten maar nu blijkt hij er zelf voorstander van te zijn geweest. Dat is een absolute doorbraak. Het is belangrijk hier snel over te debatteren in de Tweede Kamer, deze week nog', aldus PVV-leider Wilders. De SP steunt het verzoek van Wilders. 'Hier moet op korte termijn helderheid over komen', zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel. 'Premier Mark Rutte ontkent het verhaal, en dat snap ik wel, maar dit raakt aan de geloofwaardigheid van het Nederlandse bezuinigingsbeleid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden