Kritiek op regering Kenia

Kenianen voelden zich verenigd in het verdriet over de vele slachtoffers bij de slachting door Al Shabaab in de Westgate Mall. Nu steekt wrevel de kop op.

NAIROBI - De tent is vrijwel leeg. De dames achter de tafel, vrijwilligsters van het Keniaanse Rode Kruis; om de tijd door te komen, zijn ze op elkaar aangewezen. Ze zijn hier om familieleden van vermisten van het gijzelingsdrama in het winkelcentrum Westgate te registreren. Maar de afgelopen twee uur kwam niemand langs.


In de tent ernaast is het veel drukker. Drie dagen na afloop van de terreuractie in Nairobi komen nog steeds drommen mensen langs om bloed te geven. Het lijkt een relatief loos gebaar, maar de mensen hebben het nodig om hun voortdurende betrokkenheid bij 's lands jongste ramp tot uitdrukking te brengen.


'We zijn hier bijeen om mede-Kenianen te helpen', zegt de 19-jarige Anne Kariuki. Zij zit op de Baraka Senior middelbare school. Samen met klasgenoten besloot zij dat deze vrijdag geen betere leerdag kon zijn dan door naar het Uhuru Recreatiepark in het hart van de hoofdstad Nairobi te komen en zich daar een naald in een ader van de onderarm te laten steken.


De Keniaanse regering heeft de hulp van alle vrijwilligers uitvoerig geprezen. Ze dragen immers bij aan het 'We Are One', het wij-zijn-een gevoel, dat de officieuze slogan van de tumultueuze gebeurtenissen in de afgelopen week is geworden. Alle Kenianen zijn helden. Maar de regering zelf krijgt veel kritiek.


Het officiele dodental van de gijzeling door de Somalische islamitische terreurbeweging a Al Shabaab staat nog steeds op 67: 61 burgers en zes militairen. Van de daders zouden vijf mensen zijn omgekomen. Elf verdachten zijn opgepakt, maar niet per se in het winkelcentrum Westgate. Van hen zijn er nu drie vrijgelaten.


Maar het Rode Kruis heeft nog steeds een lijst met de namen van 61 personen die worden vermist. De minister van Binnenlandse Zaken, Ole Lenku, verklaarde vrijdag dat onder het puin van Westgate, waar drie verdiepingen instortten, geen nieuwe lichamen van burgers zijn gevonden. Waar zijn dan wel de overige doden?


Eerder deze week putten Keniaanse media zich uit in het zingen van lofliederen over het werk van de regering en de diverse veiligheidstroepen. Bij de overheidsinformatie werden geen kritische vragen gesteld. Het is nu heel anders.


The Nation, het grootste en invloedrijkste dagblad van Kenia, riep vrijdag zelf familieleden van vermisten op om zich met een fotootje van hun geliefden te melden. Op zaterdag zou de krant dan pagina's met hun gezichten tonen en daarbij de regering oproepen de doden bekend te maken. Er kwamen weinig reacties.


'De meeste mensen leven nog in ontkenning of klampen zich vast aan hoop', zegt managing editor Denis Galava van The Nation. 'Ze zijn bang dat hun geliefden dood kunnen zijn, maar ze willen het niet geloven, want ze hebben de lichamen nog niet gezien. Als hun foto's in de krant komen, is het voor hen als een overlijdensbericht.'


Vrijdag gaf de regering aan dat het leger zelf de explosies heeft veroorzaakt die Westgate voor een deel lieten instorten. Daarmee zijn in een klap mogelijk heel veel antwoorden op prangende vragen voorgoed onder het puin begraven. Na Al Shabaab staat nu ook de regering in de beklaagdenbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden