Kritiek op plannen passend onderwijs

Het is zeer de vraag of het onderwijs straks wel de capaciteit heeft om alle leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, op te vangen. Door de combinatie van een bezuiniging van 300 miljoen euro en het begrensde budget voor zorgleerlingen, is er een kans dat kinderen toch weer thuis komen zitten omdat er geen geschikte school voor hen is.

AMSTERDAM - Dit stelt de Raad van State in zijn advies over de plannen voor passend onderwijs, die minister Van Bijsterveldt dinsdag, met aanpassingen, naar de Tweede Kamer stuurde. De Raad van State heeft ook twijfels over de vraag of de gewone scholen straks wel berekend zijn op de komst van zorgleerlingen. Het is niet denkbeeldig dat de opvang van zorgleerlingen ten koste gaat van het onderwijs aan de 'normale' leerlingen.


Volgens de Raad heeft de minister het bedrag dat ze heeft uitgetrokken om leerkrachten voor deze extra verantwoordelijkheid op te leiden in de plannen te mooi voorgesteld. Een fors deel van de daarvoor gereserveerde 150 miljoen gaat immers naar onder meer voorzieningen voor hoogbegaafde kinderen.


De Algemene Onderwijsbond vindt dat de plannen, waarbij zesduizend gespecialiseerde begeleiders hun baan verliezen, de onderwijskwaliteit schaden. 'Wie denkt ze met dit soort teksten voor de gek te houden?', vraagt AOb-voorzitter Dresscher zich af.


Ook de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad is uitermate kritisch. De rijksoverheid verplaatst haar verantwoordelijkheid voor kinderen met beperkingen helemaal naar de scholen, vindt deze raad.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden