Kritiek op plan VVD korten ontwikkelings-samenwerking

De VVD krijgt onder meer van de eigen partijprominenten forse kritiek op het plan van fractieleider Stef Blok en Tweede Kamerlid Ingrid de Caluwé om het budget voor ontwikkelingssamenwerking met 3 miljard euro per jaar te korten. Het bedrag zou omlaag moeten van jaarlijks 4,4 naar 1,4 miljard. Blok en De Caluwé deden hun voorstel zaterdag in de Volkskrant.

DEN HAAG - Oud-minister Ed Nijpels noemt de korting 'te fors'. John Jorritsma, commissaris van de koningin in Friesland en voorzitter van Unicef Nederland, nodigt Blok en De Caluwé uit voor een bezoek aan de Sahel 'om te beseffen wat ze zeggen'. De liberale oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas spreekt van een 'kortzichtig' plan.


CDA, PvdA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben er geen goed woord voor over. 'Het VVD-plan is dom, harteloos en kortzichtig, zal de veiligheid en de ontwikkeling van de landen die het hard nodig hebben schaden en daarmee ook het belang van Nederland', vindt PvdA-Kamerlid Jeroen de Lange. 'VVD volledig de weg kwijt', twitterde Kathleen Ferrier (CDA). Ook CDA-staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken neemt er afstand van. Hij wijst erop dat het plan 'in feite beëindiging van onze ontwikkelingssamenwerking betekent', omdat het resterende bedrag vrijwel opgaat aan internationale verplichtingen, Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is 'verbijsterd'.


Volgens Blok en De Caluwé was het ontwikkelingshulpbeleid van de afgelopen decennia geen succes. Zij zien niet in waarom de 'morele plicht tegenover medemensen' afgekocht moet worden door de overheid. 'Niets houdt mensen tegen een financiële bijdrage te geven aan zinnige ontwikkelingsprojecten.'


Opinie & debat pagina 20

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden