Kritiek op optreden Israël in Gaza is hypocriet

Waarom zijn politici en media geobsedeerd door wat Israël doet in Gaza, en hebben zij geen enkele aandacht voor de onschuldige slachtoffers in de oorlog met de Taliban, vraagt Yochanan Visser....

Israël heeft vandaag weer ruimschoots de aandacht gekregen van de media en politici in de wereld toen een tweetal IDF tankgranaten ontploften nabij een VN-school in Gaza.

Ik zou hier kunnen aanvoeren dat Israël terugschoot nadat een Hamascel in het gebouw mortiergranaten op een Israëlische positie afvuurde, of dat Hamasleiders zijn gesignaleerd met kinderen op hun schouders als menselijk schild.

Maar het is misschien beter te onderzoeken wat er in 2008 in Afghanistan gebeurde in een soortgelijke oorlog tussen de NAVO en de Taliban en hoe daar op gereageerd werd. Waarbij aangetekend dient te worden dat Afghanistan dunbevolkt is en de oorlog in Gaza plaatsvindt in zeer dichtbevolkte gebieden. Voorts duurt de oorlog in Afghanistan tegen de Taliban al meer dan 7 jaar, en is er nog nooit een wereldwijd initiatief ondernomen om tot een wapenstilstand te komen tussen NAVO en Taliban.

Een greep uit de incidenten tussen juli en oktober 2008:

– 6 juli: de NAVO doodt zestig burgers tijdens een bruiloft;

– 31 juli: Canadese troepen doden twee kinderen;

– 9 augustus: de NAVO doodt 31 burgers;

– 11 augustus: de VS doden in een luchtaanval acht burgers;

– 15 augustus: de NAVO doodt drie kinderen;

– 17 augustus: bij NAVO-aanval worden vier burgers gedood;

– 1 september: bij NAVO-aanval worden vijf burgers gedood;

– 2 september: bij NAVO-aanval worden twee kinderen gedood;

– 16 oktober: de NAVO doodt achttien vrouwen en kinderen;

– 3 november: de NAVO doodt 36 burgers tijdens een bruiloft, waaronder de bruid. Volgens ooggetuigen begon een man tijdens de bruiloft te schieten op NAVO-soldaten, die op hun beurt luchtsteun inriepen. Helikopters en vliegtuigen van de NAVO bestookten het dorp urenlang, met als resultaat 36 gedode burgers.

Ik heb onderzocht hoeveel media-aandacht dit laatste incident heeft gekregen in Nederland. Het NOS Journaal van acht uur ’s avonds maakte op 3 en 4 november geen melding van de aanval in Afghanistan. Dit gebeurde ook niet op de websites van Nederlandse kranten. Alleen de bloggers die zich bezighouden met het conflict in Afghanistan meldden de aanval aan het Nederlandse publiek. Heeft de Veiligheidsraad van de VN een spoedzitting gehouden over dit doden van onschuldige burgers in gevechten? Hebben de westerse media hier grote reportages over gebracht? Is er ooit een EU-delegatie afgereisd naar Kabul om een staakt-het-vuren af te dwingen?

Heeft Nederland er ooit aandacht voor gehad? Volgens een Afghaans-Nederlandse blogger heeft de Nederlandse regering gezegd dat ze niet in Afghanistan is om burgerdoden te tellen.

Wat is het toch dat de wereld, en in het bijzonder Europa, zo geobsedeerd is door wat Israël doet, ook in deze oorlog die Israël acht jaar lang vermeden heeft, maar die Israël door Hamas is opgedrongen?

En waarom werden de 5.000 raketten die Hamas, sinds de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005, op Israël heeft afgevuurd, grotendeels verzwegen door de massaal in Israël aanwezige wereldmedia?

Het antwoord daarop laat ik graag over aan de politici en de mediavertegenwoordigers die sinds 27 december uit hun winterslaap zijn ontwaakt en overuren maken om deze zaak als topprioriteit te slijten aan de internationale gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden