Kritiek op opheffen EU-sancties tegen Cuba

Brussel hoopt op dialoog over mensenrechten in Havana...

Van onze correspondent Bart Dirks

BRUSSEL Cubaanse ballingen en de VS hebben kritisch gereageerd op het opheffen van de Europese sancties tegen Cuba. De EU oordeelt dat die strafmaatregelen uit 2003 weinig tot geen effect hebben. Na de machtswisseling tussen Fidel en Raúl Castro willen de EU-regeringsleiders hun dialoog op een andere leest schoeien.

‘Cuba blijft een dictatuur maar de dictator heeft wel een andere voornaam gekregen’, aldus minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken).

De EU voerde de sancties in 2003 in, nadat 75 dissidenten werden opgepakt. Van hen zitten 55 nog steeds vast. Politieke contacten met Cuba werden geminimaliseerd, terwijl op recepties van EU-ambassades dissidenten werden uitgenodigd. In de praktijk werden de strafmaatregelen in 2005 al opgeschort.

De VS, die het eiland ook economisch boycotten, keuren de Europese stap af. ‘We hebben kleine cosmetische verbeteringen gezien van dit regime, maar er is zeker geen sprake van een fundamentele breuk met het communisme’, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook de Europese lidstaten blijven onderling verdeeld. Maar eurocommissaris Louis Michel (Ontwikkelingssamenwerking) noemt het besluit ‘een positieve stap’. Het opent de weg ‘voor een meer open en openhartige dialoog tussen Brussel en Havana over thema’s als mensenrechten, milieu, wetenschap en technologie.’

De EU stelt wel voorwaarden aan het einde van de sancties. Zo moeten de politieke gevangenen worden vrijgelaten en de Cubanen dienen onbeperkt toegang te krijgen tot het internet. Over een jaar wordt gekeken of de nieuwe aanpak effect heeft. ‘Dat zijn duidelijk voorwaarden’, aldus Verhagen.

Orlando Gutiérrez van het Cubaanse Democratische Directoraat (DDC) noemde het besluit onverantwoordelijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden