Column
Kritiek op onze koning is volkomen misplaatst
Koning Willem-Alexander heeft in de Tweede Kamer kritiek geoogst, omdat hij hoogstpersoonlijk in Saoedi-Arabië zijn condoleances heeft overgebracht aan Salmon bin Abdulaziz, de opvolger van de gestorven koning Abdullah. Verschillende parlementariërs vonden dat Willem-Alexander niet had mogen gaan vanwege de mensenrechtensituatie in Saoe-di-Arabië. Daar bestaat nauwelijks vrijheid van meningsuiting, vrouwen mogen er niet autorijden, lijfstraffen worden nog regelmatig uitgedeeld en wee degene die twijfelt aan Allah.
Uit het hiernavolgende zal echter blijken dat de kritiek op onze koning volkomen misplaatst is. Willem-Alexander heeft zich juist gedragen als een held. Punt is evenwel dat wat onze koning in Saoedi-Arabië heeft gedaan zoveel mogelijk geheim moet blijven. Zelfs de Commissie Stiekem zal niet worden ingelicht. Willem-Alexander wil zich er niet op voorstaan en ik meen dat wij die wens moeten respecteren. Daarom vraag ik ook de Volkskrant-lezer om discretie.
Het verhaal begint bij de Saoedische blogger Raif Badawi, die werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, een boete van 191 duizend euro en duizend stokslagen. Een monstrueuze boetedoening voor iemand die op zijn blog de 'Vrije Saoedische Liberalen' lichte kritiek uitoefende op het Saoedische regime en verder slechts keurige vragen stelde.
Inmiddels zijn Badawi de eerste vijftig wekelijkse stokslagen toegediend op het plein voor de al-Jafali moskee in Jeddah. Hij had handboeien om en zijn enkels waren geketend. Een menigte was toegestroomd om zich aan het tafereel te verlustigen. Badawi maakte tijdens de marteling geen geluid, maar het was te zien dat hij in een staat van grote pijn verkeerde. De kans is reëel dat Badawi die duizend stokslagen niet zal overleven.
De behandeling van Badawi heeft wereldwijd tot protesten geleid. Zeven leden van de U.S. Commission on International Religious Freedom hebben de Saoedische koning verzocht of zij ieder honderd stokslagen van Badawi mogen overnemen. Tot hen behoren Katrina Swett (voorzitter van de USCIRF) en vicevoorzitter Robert George. Met de 700 stokslagen voor de USCIRF en de 50 die hij al heeft gekregen, zijn er voor Badawi nog altijd 250 stokslagen te gaan. Daarom zoekt men meer vrijwilligers, die stokslagen willen ontvangen.
En hier komt Willem-Alexander in beeld. Hoewel het kabinet er in alle talen over zwijgt, is het aannemelijk dat onze koning contact heeft gehad met de USCIRF. In elk geval is Willem-Alexander, direct nadat hij de nieuwe koning Salmon had gecondoleerd, doorgereisd naar Jeddah. Het is vermoedelijk minister Koenders van Buitenland-se Zaken geweest, die in samenspraak met zijn Saoedische collega, het een en ander heeft doorgesproken en voorbereid.
Een koning kan een andere koning niets weigeren en dus vervoegde Willem-Alexander zich voor het avondgebed op het plein voor de al-Jafali moskee. Daar stond de Saoedische politie al klaar met hun stokken. Omdat men kennelijk rook dat er iets bijzonders te gebeuren stond, vormde zich spoedig een menig-te. Onze koning werd een blinddoek aangeboden, maar hij weigerde voornaam. Toen moest hij zijn koninklijk hemd uit doen en knielend zijn blote rug tonen.
Willem-Alexander is de laatste maanden duidelijk aangekomen. Al die galadiners zijn niet onopgemerkt aan hem voorbijgegaan. Zijn spekkige rug, met love handles, glinsterde in de ondergaande zon. En toen begonnen de slagen, ogenschijnlijk in een bedaard tempo uitgevoerd. De ene koning geeft, de andere koning neemt. Bij de eerste slag, die met een droge klap op hem neerdaalde, kromp Willem-Alexander ineen. Maar hij gaf geen krimp! Onze koning besefte dat hij hier voor een grootse taak stond. Hij stond hier niet alleen voor Badawi en de vrijheid van meningsuiting, maar ook voor het Nederlandse volk. En voor de universele rechten van de mens.
Na 25 stokslagen tolde het hem voor de ogen. Het bloed liep in striemen langs zijn rug en over zijn billen. Toch zou niets hem eronder kunnen krijgen. Bij 43 stokslagen verloor hij even het bewustzijn, maar hij vocht terug.
Toen de 50ste stokslag was uitgedeeld, even hard als de eerste, viel Willem-Alexander om en bleef liggen. Omdat vrouwen zich in Saoedi-Arabië niet in het openbaar mogen vertonen, was Máxima er niet bij om hem op te rapen. Het duurde nog bijna een kwartier voordat onze held kon worden weggevoerd. Dus als u morgen leest dat het toedienen van een nieuwe reeks stokslagen voor Badawi is uitgesteld, dan weet u waarom. En let op: u weet nu ook waarom Willem-Alexander, de Grote, de komende weken last heeft met zitten.