Kritiek op Olympisch Comité: moet harder optreden tegen staatsdoping

Tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang, februari volgend jaar, mag niet dezelfde onzekerheid heersen over dopinggerelateerde competitievervalsing als aan de vooravond van de Zomerspelen van Rio. Toen weigerde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Russisch dopingbedrog collectief af te straffen. Achteraf besloten de internationale sportfederaties tot beperkte uitsluitingen van Russische atleten.

John Volkers
De Olympische en Russische vlag tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Sotsji. Beeld anp
De Olympische en Russische vlag tijdens de openingsceremonie van de Spelen in Sotsji.Beeld anp

De oproep tot versnelling van duidelijkheid werd tijdens de IOC-jaarvergadering in Lima gedaan door het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings. Hij richtte zich tot zijn Britse collega Craig Reedie, in het dagelijks leven voorzitter van het mondiale antidopingagentschap Wada.

Reedie zette zich vrijdag af tegen de recente protestactie van zeventien nationale antidopinginstituten, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit. Ze vroegen het IOC door te pakken tegen de Russen. De instituten spreken van een 'continue weigering van het IOC om Rusland verantwoordelijk te stellen voor een van 's werelds grootste dopingschandalen in de geschiedenis van de sport'.

Op een gezaghebbende website (insidethegames) werd de Nederlander Eurlings vervolgens geschetst als een volgende criticus van de in Denver (VS) verzamelde nationale instituten. De oud-politicus belde vanuit Lima om dat beeld bij te stellen. De Limburger, sinds 2013 in het IOC als opvolger van koning Willem-Alexander, verklaarde Reedie om verduidelijking van zijn kritiek aan de Nado's, de nationale organisaties, te hebben gevraagd. Hij was evenwel begonnen met een compliment aan Wada, voor het vorderende onderzoek naar het Russisch bedrog. Dat was blijkbaar niet goed begrepen.

Reedie meldde in zijn kritische opvatting (Eurlings: 'Craig was zeer geïrriteerd') dat de nationale antidopingvorsers te veel achteruit kijken in plaats van vooruit. Dat zou contraproductief zijn. Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, nam de vrijheid daartegenin te gaan. 'We hebben een opdracht om te controleren. Dat is werk dat je achteraf doet. Het hoofdbestanddeel van onze job. En ja hoor, we willen ook best vooruitkijken.'

In de internationale speurtocht naar Russisch bedrog door liefst drie commissies - de clubs van McLaren (Wada), Oswald (IOC) en Schmid (IOC) - schiet het volgens Ram weinig op. 'We kunnen niet bij alle bewijzen komen. Het is obstructie van de rechtsgang. Er liggen nog duizenden stalen om te controleren. En er is in Rusland een harde schijf met heel veel informatie verdwenen.'

Ram, gesteund door dopingjagers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, zegt bang te zijn voor opnieuw 'bevlekte' Winterspelen. De vorige, van Sotsji 2014, bleek achteraf bol te staan van bedrog. Flesjes met urinestalen werden verwisseld. Staatsgeleide dopingpraktijken heette dat heel lang.

In de aanloop naar de Spelen van Rio was Reedie in het IOC zeer kritisch op de Russen. Hij kreeg voorzitter Thomas Bach niet mee in die opvatting. Naar de berichtgeving uit Lima te oordelen is de Britse Wadatopman voorzichtiger geworden. Volgens Eurlings heeft Reedie grote beloften gedaan. 'Hij heeft mij gezegd het in oktober rond te hebben', aldus de Nederlander. Hij vindt dat zaken nu snel moeten worden afgerond. 'Atleten hebben het recht te weten tegen wie zij in Korea gaan uitkomen.'

Dat alles niet snel lijkt te gaan komt mede doordat het zo moeilijk is individuen te bestraffen. Een grove schatting van onderzoeker McLaren duidde op duizend Russische sporters die met verboden middelen prestaties leverden. Maar dat bedrog toesnijden op de persoon is een waar sisyfuskarwei.

Directeur Ram liet vanuit Denver weten dat het initiatief van de zeventien Nado's veel ondersteuning heeft gekregen. 'Van IJsland tot Barbados hebben we van collega's steun gekregen', aldus de Nederlander. Hij rekent op een snelle brief van de Wada en een telefoongesprek met IOC-lid Eurlings.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden