Kritiek op migratiebeleid Rome

‘Dit incident is een bron van ernstige zorg’, verklaarde het Hoge VN-commissariaat voor de vluchtelingen (Unhcr) gisteren. Volgens de Hoge Commissaris Antònio Guterres zijn de immigranten teruggebracht ‘zonder adequate beoordeling van hun mogelijke behoefte aan internationale bescherming’.

Hoewel De Unhcr acht het geen informatie heeft over de nationaliteit van de migranten, acht het de kans waarschijnlijk dat er onder de migranten politiek vervolgden aanwezig waren. ‘In 2008 heeft 75 procent van hen die via zee naar Italië kwamen asiel aangevraagd, en van die groep is de helft een vorm van internationale bescherming toegekend.’

De Italiaanse zet vervulde de regering-Berlusconi met trots. Minister van Binnenlandse Zaken, Roberto Maroni, noemde de actie een ‘historisch resultaat’ en ‘een ommezwaai in de strijd tegen illegale immigratie’. Rome had speciaal toestemming aan de Libische autoriteiten gevraagd om de 227 immigranten te mogen terug te sturen. ‘We hebben precies bereikt wat we wilden bereiken’, zei Maroni.

Maroni verwierp de kritiek over het gevaar voor politieke vluchtelingen wees de minister van de hand: ‘De illegalen komen niet op ons nationaal grondgebied, ze worden aan de grens tegengehouden. Het beoordelen van asielverzoeken is dus niet de taak van de Italiaanse regering.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden