Kritiek op geldbeheer prinses Christina
Vanuit het werkpaleis van koningin Beatrix wordt een brievenbusfirma in het belastingparadijs Guernsey bestuurd. In deze vennootschap zit het vermogen van prinses Christina. De PvdA en de SP zijn er niet over te spreken.
Hoeveel geld in de trust is ondergebracht, is onbekend. Christina heeft naar schatting tientallen miljoenen geërfd van haar ouders. De Guernsey-route komt naar voren uit documenten van de Kamer van Koophandel in Den Haag en de oprichtingsakte (pdf) van de Stichting Protector Daffodil Trust. Deze stichting zetelt in Paleis Noordeinde en controleert de uitbetalingen aan de prinses.
De belastingroutes via het Kanaaleiland Guernsey zijn niet illegaal. Wel staat belastingontwijking via fiscale vrijhavens als dit Britse eiland onder zware politieke druk. De Europese Commissie besloot vorig jaar, mede op aandringen van minister Bos van Financiën, fiscale sluiproutes harder aan te pakken.
De stichting die de Daffodil Trust controleert, werd in 2005 opgericht door Pierre Nijnens en Chris baron van Boetzelaer van Oosterhout. Nijnens is een Amsterdamse advocaat die de verdeling van de erfenis van prinses Juliana regelt. Van Boetzelaer van Oosterhout is oud-topman van de banken Fortis en MeesPierson.
Fiscale adviseurs
De constructie zou zijn uitgedacht door de fiscale adviseurs van Christina, die op dat moment op het punt stond te verhuizen van New York naar Londen. Het bestuur is in handen van drie vertrouwelingen van de prinses. Ze zou hebben aangedrongen op een stabiele constructie voor haar vermogen, omdat zij niet goed was ingevoerd in geldzaken. Zij gaf het vehikel de naam Daffodil, Engels voor narcis.
Dat een lid van de familie Van Oranje zich bedient van de Guernsey-route, is nooit voorgelegd aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Die bewaakt onder meer het imago van het koningshuis. De RVD laat namens de prinses weten dat de route is getoetst door de Nederlandse en Britse belastingdienst. Daarbij zijn afspraken gemaakt over zogenaamde ‘fiscale transparantie’ van de trust. Dat wil zeggen dat de erfgenamen van prinses Christina belasting zullen betalen over het geld dat zij van haar erven.
Nooit geheimzinnig
Volgens de RVD is nooit geheimzinnig gedaan over de constructie, die is terug te vinden via de Kamer van Koophandel.
De PvdA en de SP zijn er niet over te spreken. Tweede Kamerlid Diederik Samsom van de PvdA stelt dat de zus van koningin Beatrix een voorbeeldfunctie heeft. ‘Het gaat erom dat je uiteindelijk niet probeert om alle gaatjes te vinden om zo min mogelijk belasting te betalen’, aldus het PvdA-Kamerlid.
Kamerlid Ronald van Raak van de SP noemt het beheer van Christina's vermogen ‘niet erg koninklijk’. Hij wil van premier Jan Peter Balkenende weten of hij er van op de hoogte is en eist openheid over ‘dit soort fiscale constructies’.
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) neemt prinses Christina niets kwalijk. Dat de prinses als inwoner van de Britse hoofdstad Londen vrijwel geen vermogensbelasting in Groot-Brittannië hoeft te betalen komt door ‘een afspraak die Engeland heeft gemaakt met Guernsey en Jersey’, aldus Donner. ‘Het suggestieve dat het hier met belastingontduiking te maken heeft! Pardon!’ aldus de bewindsman.