Kritiek op fiat voor verkoop energiebedrijf

Minister Jorritsma van Economische Zaken heeft ten onrechte de privatisering van het Brabantse energiebedrijf Obragas goedgekeurd, stelt het PvdA-kamerlid Crone....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De Tweede Kamer nam donderdag ook de motie aan die de minister voorlopig verbiedt energieprivatiseringen goed te keuren. Deze motie noemde Jorritsma eerder 'juridisch onuitvoerbaar'. Ze zal volgende week moeten aangeven of ze de motie uitvoert.

Het meest recente conflict over Obragas gaat over de vraag of de koper van het energiebedrijf nu een minderheids- of een meerderheidsbelang krijgt. Volgens de nu geldende beleidsregels mag van Obragas slechts 49 procent worden verkocht. Officieel is dit ook precies het aandelenpercentage dat nu in het contract staat.

In de verkoopovereenkomst tussen de koper, het Duitse energiebedrijf RWE, en de aandeelhouders, de provincie Brabant en diverse Brabantse gemeenten, staat echter dat voor een 'aantal belangrijke besluiten' voortaan een meerderheid van tweederde nodig is. Deze afspraak zou RWE een veel grotere invloed op Obragas geven dan bij een gewoon minderheidsbelang het geval is. Ook spraken de partijen af dat de meerderheid geen besluiten zal nemen die 'nadelig' zijn voor minderheidsaandeelhouder RWE.

Volgens PvdA-kamerlid Crone is deze passage bedoeld om de gemaakte afspraken te omzeilen. Juristen melden hem dat de afspraak een standaardtruc is om een minderheidsaandeelhouder meer zeggenschap te geven.

Geen van de betrokken partijen wil bekendmaken voor welke besluiten voortaan de tweederde meerderheid noodzakelijk is. Als dit ook voor de investeringsbeslissingen zou gelden, dan heeft minister Jorritsma een probleem met de Tweede Kamer. Het publieke belang van de energievoorziening zou bijvoorbeeld geschaad kunnen worden als RWE nieuwe investeringen in het netwerk van Obragas zou tegenhouden.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken verzekerde donderdag echter dat afspraken in de overeenkomst alleen maar gelden bij 'zeer uitzonderlijke besluiten, zoals de verkoop of de opheffing van het bedrijf'. Volgens de woordvoerder is de passage een standaardonderdeel van dit soort contracten en gaat de passage niet in tegen de beleidsregels en de aanstaande nieuwe elektriciteits- en gaswet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden