Kritiek op ethisch gehalte Witte Huis lijkt president zelfs stemmen op te leveren; Dole's aanvallen op Clinton laten kiezer koud

De scherpe aanvallen van de Republikeinse presidentskandidaat Bob Dole op president Clinton hebben geen enkele indruk gemaakt op de Amerikaanse kiezers....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

'Amerika weet dat president Clinton niet perfect is en misschien wel een paar rare fouten heeft gemaakt, maar het kan niemand wat schelen. Dole's aanvallen op het ethisch gehalte van de Clintons en de regering sorteren geen enkel effect. Integendeel zelfs, ze hebben een boemerangwerking', aldus Stuart Rothenberg, uitgever/hoofdredacteur van de gezaghebbende nieuwsbrief The Rothenberg Report.

Uit alle onderzoeken blijkt dat de kiezers - vrouwen in het bijzonder - weinig waardering kunnen opbrengen voor het oprakelen van vermeende schandalen en beschuldigingen over het aannemen van geld. En voor zover zij op de hoogte zijn, hechten zij weinig waarde aan Whitewater, de Paula Jones-zaak en de giften van een Indonesisch bankconcern aan de campagne van Clinton en Gore. Het aansnijden van dergelijke kwesties wordt beschouwd als politics as usual, en houdt geen verband met de onderwerpen die de kiezers interesseren.

Clinton heeft de aanvallen van Dole grotendeels genegeerd, is blijven spreken over onderwijs, de economie, de bestrijding van de misdaad en de toekomst van de sociale zekerheid en dat heeft zich vertaald in meer steun. Veel helderheid over het beleid dat hij in zijn tweede termijn zal voeren heeft Clinton niet gegeven, maar dat lijkt de kiezers ook al weinig te deren.

De aanvallen van Dole worden niet geloofwaardig gevonden. Als senator en presidentskandidaat heeft hij van Amerikaanse en buitenlandse ondernemingen miljoenen dollars aan campagnegelden ontvangen. De grote wijn-, suiker- en tabaksproducenten hebben Dole zijn carrière lang gesteund. De Cubaanse broers Pepe en Alfonso Fanjul, de niet-Amerikaanse eigenaren van grote suikerplantages en -fabrieken in Florida bijvoorbeeld, hebben honderdduizenden dollars geïnvesteerd in Dole, die in ruil daarvoor getracht heeft strengere milieuwetgeving ter bescherming van de Everglades tegen te houden.

Als senator heeft hij bovendien tot zes maal toe wetsontwerpen voor het hervormen van het financieringssysteem van de verkiezingscampagne tegengehouden. Dole, die naar aanleiding van de rel rondom de Indonesische Lippo Group heeft gepleit voor hervorming van dat stelsel, kampt daarom met een geloofwaardigheidsprobleem.

De voorsprong van Clinton op Dole is niet niet alleen vergroot (afhankelijk van de peiling tussen de 15 en 24 procent) maar heeft ook een duurzaam karakter. Alle commentatoren en de campagnestaf van Clinton en Gore hadden verwacht dat de voorsprong van Clinton in de laatste weken zou verkleinen. Geen van de peilingen, ook het meest voorzichtige onderzoek van Reuter niet, geeft aan dat er sprake is van een echte race.

Dole, die de afgelopen dagen door Michigan en Ohio trok, blijft echter volhouden dat de onderzoeken van de media een verkeerd beeld van de stemming in het land geven. Volgens zijn woordvoerder Nelson Warfield is de steun voor Clinton 'zacht' en beschikt de president over 'een kaak van glas', die met een welgemikte klap 'verbrijzeld kan worden'.

Clinton wekt de indruk zeker te zijn van een overwinning. Steeds minder voert hij campagne voor zichzelf en steeds meer voor Democratische leden van het Congres, die verwikkeld zijn in spannende gevechten met Republikeinen. Dole op zijn beurt reist door staten in het midden-westen en het zuiden, die hij in deze fase van de campagne al lang achter zich zou moeten hebben. Via het zuiden reist hij deze week naar Californië, de staat met 54 stemmen in het kiescollege waar in de laatste week een wanhoopsoffensief wordt uitgevoerd.

Met zijn standpunten inzake immigratie, belastingen en afschaffing van positieve discriminatie denkt Dole Californië te kunnen winnen. Peilingen wijzen echter uit dat Clinton ook hier zeer sterk staat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden