Kritiek op Duisenberg na val euro

De kritiek op Wim Duisenberg, de president van de Europese Centrale Bank (ECB) is gisteren sterk toegenomen. Een aantal uitspraken van de bankpresident in de Britse krant The Times waren reden voor een koersval van de euro op maandag....

Van onze verslaggever

Het verwijt aan Duisenberg is vooral dat hij te weinig doet aan de kwakkelende euro. Ook wordt getwijfeld aan het gezag van Duisenberg. Zo zou hij de Verenigde Staten niet hebben kunnen bewegen tot opmerkingen die de euro steunen. In het interview zegt Duisenberg dat hij graag gezien had dat de Amerikaanse minister van Financiën aan zijn traditionele uitspraak: 'Een sterke dollar is in het belang van de Verenigde Staten', had toegevoegd dat een 'alsmaar sterkere dollar niet in het belang van de VS is'. Duisenberg kreeg echter nul op het rekest van Summers.

De kritiek op Duisenberg nam zulke vormen aan dat de Europese Centrale Bank dinsdag krachtig tegensprak dat de ECB-president Wim Duisenberg was afgetreden. De bank reageerde hiermee op geruchten op de valutamarkten dat de Nederlander het voor gezien houdt bij Europa's belangrijkste monetaire instelling.

Duisenbergs uitspraken in The Times pakten ongelukkig uit. Hij doorbrak de ongeschreven wet dat centrale bankiers niet praten over interventies. In het interview sprak hij wel openlijk over de interventiestrategie van zijn bank op de wisselmarkten. Ongebruikelijk en onverstandig, zo oordelen analisten dinsdag in bijvoorbeeld de zakenkrant Financial Times.

Dinsdag werd ook bekend dat de inflatie in de twaalf eurolanden is gestegen tot 2,8 procent in september. Een maand eerder was de inflatie nog 2,3 procent. De ECB heeft als doel om de inflatie tussen de 0 en 2 procent te houden.

De oorzaak van de recente grote toename zijn de sterk gestegen energieprijzen, zo maakte Euro stat (het EU-bureau voor de statistiek) dinsdag bekend. Eurocommissaris Solbes (Monetaire Zaken) noemt de inflatie in de eurozone 'tamelijk hoog'. Hij verwacht dat de gemiddelde prijsstijging voor heel 2000 wel boven de 2 procent zal uitkomen, maar niet heel veel hoger zal uitvallen. Bij dat scenario zal de Commissie haar ramingen, die uitgingen van een inflatie van 1,8 procent, moeten bijstellen. Solbes zei dat de commissie in mei nog uitging van een olieprijs van 24 dollar per vat en een koers van 1,02 euro voor een dollar. De olieprijs is nu boven de 30 dollar en een euro is 85 dollarcent waard.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden