Kritiek op Buma uit eigen partij: 'Kijk verder dan eigen cultuur en geschiedenis, en toon inlevingsvermogen'

Op de dag dat CDA-onderhandelaar Sybrand Buma het regeerakkoord verdedigt in zijn Tweede Kamerfractie, krijgt hij te maken met kritiek uit eigen gelederen. Oud-minister Ernst Hirsch Ballin vindt dat Buma tegenstellingen aanzet terwijl het CDA die juist zou moeten overbruggen. 'Scheidslijnen zijn er op allerlei manieren, maar ze mogen geen breuklijnen tussen bevolkingsgroepen worden.'

Oud-minister Ernst Hirsch Ballin. Beeld ANP

In het partijblad Christen Democratische Verkenningen reageert Hirsch Ballin samen met redacteur en hoogleraar Paul van Geest op de HJ Schoo-lezing die Buma vorige maand hield. Daarin nam Buma het op voor de 'boze Nederlanders' en betoogde hij dat nieuwkomers zich dienen aan te passen aan de traditionele Nederlandse cultuur en waarden. 'Verscheidenheid is nooit een doel op zich geweest (...) Onze traditie, onze cultuur en onze waarden zijn zo mooi, die geven we niet op, die mogen we niet laten verwateren', aldus de partijleider.

Kritiek

Volgens Trouw, die het partijblad al in handen heeft, wijzen Hirsch Ballin en Van Geest erop dat de partijleider de in het 'Program van uitgangspunten CDA' geformuleerde culturele verscheidenheid 'helaas loslaat'. Kijk verder dan de eigen cultuur en geschiedenis, en toon inlevingsvermogen, adviseren ze Buma.

In hoeverre Buma's uitspraken raakvlakken vertonen met het nieuwe regeerakkoord is nog niet duidelijk. Vooralsnog is alleen zeker dat basisscholen van het nieuwe kabinet het Wilhelmus moeten behandelen. Ook wordt basisschoolbezoek aan het Rijksmuseum en de Tweede Kamer verplicht. Het integratiebeleid zelf lijkt een compromis te worden tussen de vier partijen. Vluchtelingen met een verblijfsstatus hebben straks in de eerste twee jaar in Nederland geen recht meer op zorgtoeslag, huurtoeslag en bijstand. Ze krijgen voorzieningen als huisvesting, een zorgverzekering en begeleiding bij het integratietraject voortaan 'in natura' van gemeenten. Daarnaast hebben zij alleen nog recht op enkele honderden euro 'leefgeld'. Daar staat tegenover dat de overheid in die eerste jaren veel meer werk gaat maken van de inburgering. Er komt meer hulp en begeleiding vanuit de gemeenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden