Update

Kritiek op bezoek koning en Koenders aan Saoedi-Arabië

Koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken gaan vandaag naar de Saoedische hoofdstad Riyad om het rouwbeklag voor de overleden koning Abdullah bij te wonen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt. D66 en PVV hebben kritiek op de zware delegatie. Premier Mark Rutte weerlegt die kritiek: 'Afscheid op passende wijze is normaal'.

Koning Willem-Alexander. Beeld anp
Koning Willem-Alexander.Beeld anp

Alexander Pechtold van D66 twitterde het jammer te vinden 'dat de koning geen sneeuwvrij heeft genomen'. Dat was met een knipoog, lichtte hij toe aan het ANP. Anders wordt er volgens Pechtold nog weleens 'een goed excuus verzonnen' als je niet direct de relatie met een ander land op scherp wilt zetten, maar de goede verstaander in het andere land toch wel iets duidelijk wilt maken. Pechtold wijst in dit verband op de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië. Pechtold had de aanwezigheid van Koenders wel genoeg gevonden, gaf hij toe.

GroenLinks en PVV

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil premier Mark Rutte dinsdag in de Tweede Kamer aan de tand voelen. Hij vindt 'ongepast' dat Nederland een afvaardiging stuurt op zo'n hoog niveau.

'Saoedi-Arabië is een dictatuur die bekend staat om zijn systematische en ernstige mensenrechtenschendingen. We zijn allemaal Charlie, behalve als het om onze oliebelangen gaat, zo lijkt het', aldus Van Ojik. 'Eerst was er het biertje met Poetin, nu is we de rouwplechtigheid in Saoedi-Arabië. Het kabinet zou er goed aan doen de koning niet steeds te vragen aanwezig te zijn op de bijeenkomsten van notoire mensenrechtenschenders.'

PVV-leider Geert Wilders heeft woedend gereageerd op het besluit van de koning. 'Waanzin dat de koning en Koenders vandaag naar Saoedi-Arabië gaan om eer te betuigen aan een overleden dictator van een dictatuur die bijna net zo erg is als ISIS', liet hij tegenover het ANP weten.

Vele hoogwaardigheidsbekleders reizen naar de Saoedische hoofdstad af om de plechtigheden bij te wonen, onder wie veel leden van Europese vorstenhuizen.

Longontsteking

Abdullah overleed in de nacht van donderdag op vrijdag aan de gevolgen van een longontsteking. De Nederlandse regering bracht vrijdag al condoleances over aan de Saoedische regering. De plechtigheden naar aanleiding van de dood van koning Abdullah zijn vanmiddag op het koninklijk paleis in Riyad.

Vanmorgen maakte de Amerikaanse president Obama ook bekend naar Saoedi-Arabië te zullen afreizen. Hij breekt daarvoor zijn trip door India af. Vrijdag waren vertegenwoordigers van andere staten op het Arabisch schiereiland al aanwezig bij de begrafenis van de overleden koning, die ongeveer 90 jaar oud is geworden.

Opvolger
In 2012 wees Abdullah zijn halfbroer Salman aan tot opvolger. Salman is 79 jaar en had eerder al taken overgenomen van de koning. Het land handhaaft hoe dan ook de pro-westerse koers en blijft veel olie uitvoeren ondanks de relatief lage olieprijzen, zei Salman direct na zijn aantreden. Hij maakte in zijn toespraak bekend dat hij zijn zoon Mohammed bin Salman aanstelt als minister van Defensie, de functie die hij zelf had voor zijn aantreden als nieuwe koning. Er zijn verder geen wijzigingen in de regeringsploeg, aldus de nieuwe vorst.

De 90-jarige Abdullah was sinds 2005 officieel koning, maar eigenlijk was hij toen al tien jaar aan de macht. Eind 1995 nam hij de macht over nadat zijn halfbroer, koning Fahd, was getroffen door een beroerte. Hij gold als oprecht vroom en was een zeer voorzichtig hervormer.

De overleden koning Abdullah Beeld afp
De overleden koning AbdullahBeeld afp

Amnesty International en VNO - NCW

Directeur Eduard Nazarski van Amnesty International hoopt dat het bezoek van de koning en de minister een 'opstap' is voor een volgende afspraak. In die zin is het handig dat Koenders erheen gaat, vindt hij. 'Dit bezoek zou als basis kunnen dienen voor een vervolg waar Koenders de mensenrechten aan de orde stelt.'

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW zei in Kamerbreed dat Nederland ook met Saudi-Arabië in gesprek moet blijven. 'We hebben er niks over te zeggen, maar kunnen we zeggen wat we ervan vinden. Dat kan alleen als je on speaking terms bent', zei hij over de mensenrechten.

Rutte verdedigt aanwezigheid

Premier Mark Rutte verdedigt de Nederlandse aanwezigheid met koning Willem-Alexander en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken bij het rouwbeklag voor de overleden Saudische koning Abdullah, vandaag in Riyad. Volgens de premier onderhouden Nederland en Saudi-Arabië 'brede betrekkingen' en daarbij hoort het om 'op passende wijze' de laatste eer te bewijzen aan de koning, zoals zaterdag gebeurt.

Via de Rijksvoorlichtingsdienst liet de premier weten: 'Door de relatie te onderhouden wordt ook de mogelijkheid geboden samen te werken en soms lastige gesprekken te voeren, zoals in de strijd tegen ISIS en het voeren van een mensenrechtendialoog. Ook landen als België, Frankrijk en de VS kiezen ervoor om zich op het hoogste niveau te laten vertegenwoordigen.' het postuum van Abdullah al-Saud, de zelfbenoemd hervormer.

Lees hier het postuum van Abdullah al -Saud, de zelfbenoemd hervormer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden